Tips voor jullie eerste echtelijke ruzie 

Na het jawoord begint de rest van jullie gezamenlijke leven. Jullie komen onvermijdelijk terecht in jullie eerste echtelijke meningsverschil. Om het ‘in goede en slechte tijden’ ook in het dagelijks huwelijksleven te laten werken, kregen we tips van relatietherapeut Jeroen Stek.

Tips voor jullie eerste echtelijke ruzie
Foto: Alex Green

Oh jee, jullie eerste echtelijke ruzie ontstaat. Wat nu?

“Een relatie is een veilige, liefdevolle verbinding, terwijl je zo van elkaar verschilt. Het is dus logisch dat je af en toe meningsverschillen hebt. Bij een ruzie hebben jullie allebei een hoog tegengesteld belang: de een komt laat thuis zonder te laten weten en de ander baalt dat het eten koud wordt. Probeer te onthouden dat elk gedrag een positieve intentie heeft. Ik zeg altijd tegen een stel; ZOEN even. Dat betekent zacht, open, eerlijk en nieuwsgierig met elkaar praten. Dit lukt niet als jullie allebei boos of verdrietig zijn. Loop even een blokje om en ga er ’s avonds rustig voor zitten.

Hoe blijf je positief in een meningsverschil?

“De oorzaak van een ruzie is vanuit de beste intentie en het is belangrijk dat te beseffen: niemand wil zomaar gedoe en strijd. Maar je brein geeft vaak een automatische reactie, en dat is veelal boosheid of verdriet als iemand kritiek levert. Afwachten tot je allebei kalm bent is dus belangrijk.  En vertel dan allebei wat je wil. Luister eens goed: waarom wil diegene dat je iets anders doet?

Hoe kom je tot een oplossing?

“Idealiter bedenk je die samen. Jullie kunnen tot een oplossing komen waar jullie allebei blij mee zijn. Het gaat er niet om wie er water bij de wijn doet, in de beste situatie komt er iets positiefs uit voor jullie allebei. Maar dan moet je wel rustig en ontspannen kunnen vertellen wat je dwars zit.”

Is het normaal om ruzie te maken?

“Af en toe ruzie maken is heel gewoon. Het wordt pas negatief als het elke week vaak voorkomt. Het is juist waardevol: zijn we goed afgestemd? Kom je voor jezelf op? Het hoeft niet met veel gedoe, maar alles even herschikken is niet verkeerd. Je moet het alleen wel goed doen. En goed ruzie maken is best lastig.”

Tips voor jullie eerste echtelijke ruzie
Foto: Mart Production

Jouw tips voor moeilijke gesprekken?

“In mijn voorstelling ‘Aan tafel met je schoonmoeder’ leg ik uit hoe je iets tegen iemand anders kan zeggen, wat diegene niet zo leuk vindt om te horen. Dat heet de schoonmoeder-techniek. De Amerikaanse universiteit Harvard heeft dit ontwikkeld en wij geven daar zelf trainingen voor. Het bestaat uit vier kleine stappen.

1: Waarschuw even dat er iets vervelends komt en dat je spannend vindt om het aan te kaarten. Je eigen emoties erbij benoemen is belangrijk.

2: Zeg iets waar je heel tevreden over bent: bijvoorbeeld dat je het heel leuk vindt dat je partner zo lief is of actief.

3: Begin dan niet met ‘maar’, dat klinkt negatief, maar met én. Bijvoorbeeld: En ik vind dit en dat niet leuk.

4: Vraag aan je partner: Hoe is dat voor je? Herken je dat? Hoe zullen we dat oplossen? Zo kan je samen een oplossing bedenken.“

Hoe behoud je het gevoel van die ‘roze wolk’?

“Ik ga altijd uit van de 80-20 situatie: in een relatie is het fijn als je zo’n 80% blij met elkaar bent en 20% sommige dingen minder vindt . Dat is prima, gun dat de ander. Als de rest maar gezellig, leuk en liefdevol is. Dat heb je zelf in de hand en veel invloed op: besteed genoeg aandacht aan de leuke, lieve kanten van je partner. Uit onderzoek is gebleken dat je zo’n vijf positieve acties en momenten samen moet hebben, ten opzichte van één kritiekpunt.”

Hoe pas je dit dagelijks toe?

“Dat is helemaal niet hoogdravend: Vraag ‘s ochtends aan elkaar of je lekker geslapen hebt. Maak een kopje thee voor jezelf en de ander. Besteed aandacht aan elkaar en blijf de liefdevolle dingen doen die je ook deed toen je in je wittebroodsweken zat. De Engelse Hannah Fry noemt dat de wiskunde van de liefde. Er is zelfs een formule waarmee je de kans berekent op een lang en gelukkig huwelijk.“

Tips voor jullie eerste echtelijke ruzie
Foto: Jeroen Stek

Jeroen Stek is als relatie- en gezinstherapeut een expert in relaties. Hij ontwikkelde een theatercollege met wetenschappelijke inzichten over liefdesrelaties, zoals ‘Liefde en andere ongemakken’.  In 2019 was hij een van de experts in het RTL-programma Seven Year Switch. Jeroen Stek woont en werkt in Leeuwarden, is 25 jaar getrouwd en heeft vier kinderen en een kleinkind.