Met je bruidsjurk op reis: hoe neem je hem mee? 

Met je bruidsjurk op reis: hoe neem je hem mee?
FOTO: Madame Poppy Fotografie

Leuk: jullie gaan trouwen in het buitenland! Maarreh… hoe gaat dat met je bruidsjurk? Die wil je niet in je koffer proppen. Geen nood! Hier vind je alles wat je nodig hebt om jouw droomjurk ongehavend op de plaats van bestemming te krijgen!

Vliegen jullie naar jullie huwelijksbestemming? Dan zie je er misschien tegenop om je jurk in het bagageruim te laten vervoeren, omdat je er dan geen controle over hebt waar op de berg koffers jouw jurk terecht komt (helemaal onderop, slik!). Informeer tijdig bij jullie vliegmaatschappij wat hun regels en tips zijn voor het vervoeren van bruidsjurken. Vraag ook of jullie hotel een stoommachine heeft waarmee je eventuele kreukels kunt verwijderen of een specialist kan aanraden.

Speciale kast

Bij sommige luchtvaartmaatschappijen mag je de jurk als handbagage meenemen en hebben ze een speciale kast aan boord waarin hij tijdens de vlucht gehangen kan worden. Zorg er in dat geval voor dat je jurk in een stevige, waterdichte kledingzak zit die duidelijk te herkennen is. Als je naar een populaire huwelijksbestemming reist, kan het zomaar zijn dat er meerdere jurken in de kast moeten.

Geen risico

Wil je geen enkel risico nemen met je jurk? Dat zijn er twee opties: koop een eigen ticket voor je jurk, zodat deze gedurende de vlucht een eigen stoel naast jullie heeft. Of neem je jurk mee in een handbagagekoffertje. Trouwjurken kunnen best klein “opgevouwen” worden (daar weten wij alles van), maar het moet wel voorzichtig gebeuren. Vraag je bruidsmodewinkel of ze kunnen helpen om hem zo voorzichtig mogelijk in te pakken en pak hem pas op het allerlaatste in.

Met de auto

Rijden jullie met de auto naar jullie bestemming? Dan hebben jullie waarschijnlijk behoorlijk wat spullen in de auto. Verpak je jurk in een beschermende kledingzak, leg hem zo plat mogelijk in de auto neer en leg er niets bovenop.

Na aankomst

Haal je jurk meteen bij aankomst uit de koffer of kledingzak en hang hem het liefst zo hoog mogelijk, zodat hij de grond niet raakt. Als het hotel een stoomapparaat heeft of een specialist heeft aangeraden, kun je daar gebruik van maken om je jurk kreukvrij te krijgen. Lichte kreukels kun je er ook zelf uitstomen. Sluit alle ramen in jullie kamer, zet de airco uit, draai de douche open op de heetste temperatuur en sluit de badkamerdeur. Na ongeveer tien minuten hang je de jurk in de badkamer op (zo hoog en droog mogelijk). Laat hem twintig tot dertig minuten hangen met de deur dicht.

Naar huis

Plan tijdens de voorbereidingen ook alvast hoe je jouw jurk weer veilig thuis krijgt. Zo hoeven jullie je daar niet tijdens de huwelijksreis mee bezig te houden. Je kunt de jurk op dezelfde manier vervoeren als op de heenreis of hem opsturen naar huis. En als één van de huwelijksgasten eerder dan jullie naar huis vertrekt, kun je ook vragen of zij zich over de jurk willen ontfermen. Maar vraag dit wel tijdig. Dan kunnen ze er rekening mee houden.