De beste budget tips: besparen op je bruiloft 
Met onze besparingstips haal jij het maximale uit je huwelijksbudget en plan jij de bruiloft van je dromen! Lees hier precies waar jij op kan besparen en waar je rekening mee moet houden bij het bepalen van jullie budget.
- 1. Stel prioriteiten voor de wedding
- 2. Maak samen een budgetplan
- 3. Kies de data en uren van de trouwerij
- 4. Decoratie huren i.p.v. kopen?
- 5. Bepaal het budget voor je bruidsjurk
- 6. Houd je aan limiet kosten voor trouwringen
- 7. Kies passende bloemen binnen jullie budget
- 8. Neem de kosten voor papeterie mee
- 9. Kosten die komen kijken bij het eten en drinken
- 10. Bespaar met DIY’s
1. Stel prioriteiten voor de wedding
Begin met het stellen van prioriteiten. Wil je een intieme bruiloft of een uitbundig feest? Daar hangt namelijk van af hoeveel gasten je uitnodigt en hoe laat ze aanwezig moeten zijn. Iedere gast kost geld! Droom jij van bruidsmeisjes in matching jurken? Wil jij genieten van een gastronomisch diner of heb jij je hart verpand aan een specifieke liveband? Leg deze punten vast in een prioriteitenlijst, houdt hier rekening mee én reserveer het benodigde budget.
2. Maak samen een budgetplan
Check je financiën en bespreek een maximum voor jullie huwelijksbudget. Dit moet een bedrag zijn waar jullie beiden comfortabel mee zijn! Stel een budgetplan op en maak een kostenraming van de uitgaven. Houdt ook de daadwerkelijke uitgaven bij in het budgetplan, zodat je te allen tijde overzicht houdt en flexibel kunt reageren als er onverhoopt iets duurder uitvalt. Rekening niet op financiële bijdragen van anderen en onthoud dat veel dienstverleners om een aanbetaling of zelfs de volledige vergoeding vragen.
3. Kies de data en uren van de trouwerij
Trouwen op locatie, waarbij je een ambtenaar van de burgerlijke stand inhuurt en naar die specifieke locatie laat komen, is over het algemeen duurder dan trouwen op het gemeentehuis. Daarbij zijn er in veel gemeentes tijdstippen die minder in trek zijn, bijvoorbeeld maandagochtend om 9.00 uur, en daardoor goedkoper zijn. Het is sowieso voordeliger om alles – denk dan aan kerkelijk huwelijk, burgerlijk huwelijk, receptie, diner en feest – op één dag te plannen. Het bespaart locatie- en transportkosten.
4. Decoratie huren i.p.v. kopen?
Theelichtjes, servethouders, vazen: veel huwelijksdecoratie verdwijnt na de grote dag in een kast en wordt daarna nauwelijks gebruikt. Zonde! Huren is een goed alternatief. Bijkomend voordeel is dat verhuurbedrijven een gigantische inventaris hebben en je daardoor altijd decoratie kunt vinden die bij jullie stijl en droomplaatje past.
Tip: check de handige Wedding-Guide op onze website voor een overzicht van alle huwelijksprofessionals bij jou in de buurt.
5. Bepaal het budget voor je bruidsjurk
Bruidsmodewinkels bieden droomjurken voor iedere stijl én voor elk budget. Daarnaast krijg je er ook professioneel advies en kun je vaak de schoenen, sieraden en andere accessoires hier aanschaffen. Zo weet je zeker dat alles perfect op elkaar is afgestemd. Bespaar niet op je schoenen, je moet hier de hele dag op lopen/dansen en niets is zo vervelend als pijnlijke tenen of blaren op je hiel. Tip: de meeste stoffen bruidsschoenen kun je na de bruiloft laten verven in een andere kleur, zodat je ze nog vaker kunt dragen.
6. Houd je aan limiet kosten voor trouwringen
Laat je online inspireren voor de aankoop van je trouwringen, eventueel door je droomringen te bewerken met een trouwringconfigurator. Ga vervolgens naar een juwelier of edelsmid bij jou in de buurt om de ringen te zien en te voelen. Zij kunnen je helpen om binnen budget te blijven. Bijvoorbeeld door niet meteen een volledige rij diamanten in de damesring te zetten, maar ervoor te kiezen om te beginnen met een enkele diamant en je vervolgens bij elk jubileum een nieuwe diamant toevoegt óf door te kiezen voor een ander edelmetaal.
7. Kies passende bloemen binnen jullie budget
Kies voor seizoensbloemen, het liefst van een lokale bloemist. Ook groene planten in kleine bloempotten zijn een alternatief als decoratie. En extra handig: je kunt ze als geschenk meegeven aan je gasten na afloop. Of doneer ze aan een instelling. Heb je geen budget voor bloemen? Als je een oranjerie of botanische tuin als trouwlocatie kiest, hoef je zelf weinig bloemen toe te voegen.
8. Neem de kosten voor papeterie mee
Denk goed na over je huwelijksdrukwerk en vooral over welk type kaarten je wilt versturen. Afwijkende formaten kosten bijvoorbeeld meer én je moet hier bijzondere enveloppen voor aanschaffen, waardoor de kosten nog hoger oplopen. Vraag ook altijd om een proefdruk, zodat je eventuele fouten vroegtijdig kunt herstellen. Menukaarten hoeven niet per persoon, als er een per tafel ligt is dit ook oké. En in plaats van een tafelschikking met naamkaartjes kun je ook een algemene plattegrond maken. Tip: bestel al je drukwerk tegelijk, dan betaal je maar een keer administratieve kosten.
Foto: Al Elmes / Unsplash9. Kosten die komen kijken bij het eten en drinken
Twee belangrijke en niet te onderschatten kostenfactoren zijn eten en drinken. Veel trouwlocaties bieden eigen horeca. Dit kan goedkoper zijn dan het boeken van een cateraar. Spreek in ieder geval een aantal zaken goed af: worden de drankjes per stuk afgerekend of is er een vast tarief? Welke alcoholische en non-alcoholische dranken worden er geschonken? Komen er kinderen op je bruiloft? Vraag dan of er een kindermenu kan worden samengesteld. Dit is goedkoper dan een menu voor volwassenen en beter afgestemd op de smaak van kinderen. Ook op de bruidstaart kun je besparen, bijvoorbeeld door een kleine bruidstaart te kiezen en cupcakes in dezelfde smaak uit te delen aan je gasten. En is het aansnijmoment meteen na het diner? Dan kun je waarschijnlijk ook wel zonder dessert.
Handig: DE GRATIS BRUID XXL-PLANNER HELPT JE MET HET OPSTELLEN VAN EEN BUDGETPLAN.
10. Bespaar met DIY’s
Ben jij creatief en heb je tijd over? Dan is het misschien leuk om zelf wat decoraties te maken voor je bruiloft. Trommel vriendinnen en familieleden op, zet een leuk muziekje aan en knutsel the night away! Bedenk wel: kleine uitgaven (alle benodigdheden voor je DIY-projecten) komen bij elkaar opgeteld ook vaak hoger uit dan gedacht.