4 tips voor een ontspannen bruiloft met kinderen 

Kinderen van dezelfde leeftijd trekken naar elkaar toe en zullen elkaar eerder vermaken. Vaak worden kleine kindjes verlegen als er veel oudere kinderen zijn en zullen ze de kat uit de boom kijken. Oftewel: bij papa en mama in de buurt blijven. Zijn ze er op jouw bruiloft niet veel kinderen van dezelfde leeftijd? Dan heb je wellicht iets aan deze tips.

4 tips voor een ontspannen bruiloft met kinderen

FOTO: Heylovelyphotography

Maak een VIP-room voor de kinderen

Het idee achter de VIP-room is dat kinderen zich gewaardeerd en speciaal voelen. Een ruimte die exclusief voor hen is gereserveerd maakt duidelijk dat ook zij een belangrijk onderdeel van de feestelijkheden zijn. In deze kamer kunnen ze zichzelf zijn, spelen en even bijkomen van alle drukte.

Zorg voor comfortabele zitzakken, kleurrijke decoraties en een scala aan speelgoed en activiteiten. Denk aan kleurboeken, puzzels, en misschien zelfs een filmhoekje met kinderfilms. Ook kunnen er themahoekjes worden gecreëerd, zoals een verkleedhoek of een knutseltafel.

Een groot voordeel van de VIP-room is dat het de ouders even ontlast. Ze weten dat hun kinderen veilig en vermaakt zijn, waardoor ze zelf meer kunnen ontspannen en genieten van het feest. Ook geeft het hen de kans om bij te praten met familie en vrienden, te dansen, of gewoon te genieten van het moment.

Goodiebag op jullie bruiloft

Hebben jullie geen extra ruimtes beschikbaar? Geen probleem! Geef de kinderen aan het begin van de bruiloft een goodiebag met items waar ze de hele dag mee kunnen spelen. Een goodiebag is een klein tasje gevuld met verrassingen, speeltjes, en snacks. Ze zijn niet alleen leuk om te krijgen, maar zorgen er ook voor dat kinderen bezig blijven tijdens de momenten waarop ze zich anders zouden kunnen vervelen.

De inhoud van de goodiebag kan variëren afhankelijk van de leeftijd van de kinderen en het thema van de bruiloft. Populaire items zijn bijvoorbeeld kleurboeken met kleurpotloden, puzzels, bellenblaas, stickers, en kleine speelgoedjes. Maar vergeet ook niet iets lekkers, zoals een zakje snoep of een gezonde snack. Niet alleen de kinderen zullen blij zijn met de goodiebag. Ook de ouders zullen het waarderen dat hun kroost zich vermaakt en dat ze even een moment voor zichzelf hebben. Hierdoor kunnen zij ook volop genieten van jullie speciale dag.

Maak de goodiebag nog specialer door een persoonlijk tintje toe te voegen. Dit kan een bedankkaartje zijn met daarop jullie namen en trouwdatum, of een lief berichtje voor de kleine gasten. Ook kun je de tasjes aanpassen aan de stijl of kleuren van jullie bruiloft.

4 tips voor een ontspannen bruiloft met kinderen
Foto: Lewis Ashton

Geniet van jullie grote dag!

We kunnen het niet vaak genoeg zeggen, maar dé sleutel tot een succesvolle en gedenkwaardige bruiloft is simpelweg genieten. Zeker, de aanwezigheid van kinderen kan soms wat uitdagingen met zich meebrengen, maar laat dit de vreugde en het plezier van jullie speciale dag niet overschaduwen. Want, het is een gegeven: kinderen zijn spontaan en onvoorspelbaar. Dat betekent dat ze wellicht een keer iets omgooien, een modderplas interessant vinden of een schaterlach laten horen tijdens een plechtig moment. Maar, is dat niet ook juist de charme? Die spontane momenten kunnen juist voor de mooiste en meest dierbare herinneringen zorgen.

Probeer de drang naar perfectie los te laten. Een bruiloft met kinderen erbij zal nooit vlekkeloos verlopen, en dat hoeft ook niet. Het gaat om de liefde, het samenzijn en de mooie momenten die jullie delen met dierbaren. Wanneer jullie jezelf toestaan om te ontspannen en de kleine dingen los te laten, geef je ruimte voor echte, ongefilterde vreugde. Kinderen zijn als sponzen en pikken de stemming en sfeer snel op. Wanneer jullie kalm zijn en genieten, zullen de kinderen dit merken en is de kans groter dat zij ook ontspannen en genieten. Aan de andere kant, als jullie gestrest zijn, kunnen kinderen dit ook voelen en reageren daar mogelijk op.

Leestip: Wedding wellness, ontspannen voor je bruiloft

Uiteindelijk is het belangrijkste dat jullie je dag omarmen zoals die komt. Als de kinderen plezier hebben, geniet dan van hun lach. Als ze een dutje nodig hebben, zorg dan voor een rustig plekje. Het gaat erom dat jullie, samen met jullie gasten, een geweldige dag hebben die jullie je altijd zullen herinneren.

Huur een (wedding) nanny

Een wedding nanny is niet zomaar een oppas. Deze professional is speciaal getraind om op bruiloften te werken en kan moeiteloos schakelen tussen verschillende situaties. Van het helpen met de kleinste details zoals luiers verschonen en eten geven, tot het organiseren van grotere activiteiten zoals knutselen, schminken en dansen. Denk bijvoorbeeld ook aan het opzetten van een speurtocht in de omgeving van de feestlocatie van jullie bruiloft. Zo wordt jullie bruiloft voor de kinderen een waar avontuur!

Wanneer de zon ondergaat en de volwassenen klaar zijn om te feesten, blijft de ondersteuning van een oppas waardevol. Na een dag vol spel en plezier zullen de kleintjes waarschijnlijk moe zijn. De nanny kan hen dan helpen met de avondroutine: tanden poetsen, pyjama’s aantrekken en een rustig verhaaltje voor het slapen gaan. Dit zorgt ervoor dat de kinderen in een vertrouwde setting tot rust kunnen komen.

Met een (wedding) nanny hebben niet alleen jullie als bruidspaar, maar ook de andere volwassen gasten een zorgeloze dag en avond. Ouders kunnen met een gerust hart de dansvloer op, wetende dat hun kleintjes in goede handen zijn. Bovendien kan de aanwezigheid van een nanny ook de drempel verlagen voor gasten met kinderen om aanwezig te zijn op jullie speciale dag.