Alles over bruiloft corsages 

Een corsage is een echte must voor de bruiloft. De gasten vormen hiermee een fleurig geheel én je weet meteen wie je moet feliciteren. Een leuke trend die we hebben gespot, zijn de DIY-corsages: lekker anders en lekker feestelijk!

Alles over bruiloft corsages
Foto: Nathan Walker, Unsplash

Wat is een corsage?

Corsages zijn kleine bloemstukjes die worden gedragen door de leden van de trouwpartij, zoals de bruidegom, de vaders en grootvaders van de bruid en de bruidegom en de getuigen. Ze kunnen in veel verschillende stijlen en kleuren worden gemaakt en kunnen een mooie toevoeging zijn aan het eventuele thema van jullie bruiloft.

De keuze is reuze als het op corsages aankomt. Het leukste is natuurlijk als de corsages op jullie bruiloft met de dresscode of het thema matchen. Zoals bijvoorbeeld de dresscode smart casual, of een bohemian thema.

DIY of bloem?

Bloemen zijn altijd mooi en altijd goed. Een enkele roos is romantisch en stijlvol. Of combineer bloemen met veertjes voor een speels effect. Mooi lint erom en je bent klaar! Populaire bloemen voor corsages zijn rozen, anjers, orchideeën en calla lelies. Kies bloemen die passen bij de kleuren en stijl van jullie bruiloft.

Als je een echte creatieveling bent, kun je ook zelf aan de slag gaan met andere materialen. Zijn jullie bijvoorbeeld gek op wintersport? Maak mini-ski’s van (nieuwe) ijslollystokjes met jullie initialen en een lintje erom. Stoer (én lekker) voor de mannen: twee sigaartjes met kant of jute en een takje gipskruid. Dan kun je de dames verwennen met een mooie polscorsage.

Steeltje omhoog of naar beneden?

Een bloemencorsage voor mannen bestond vroeger uit één enkele bloem in het knoopsgat op de revers. Met het steeltje naar beneden uiteraard, omdat hij er anders uit zou vallen. Dames droegen meerdere bloemen met het steeltje omhoog, omdat de corsage zou omkiepen als het steeltje naar beneden zou wijzen. En dat is nog steeds de officiële etiquette, net als het feit dat de corsage links hoort, boven je hart. Maar hé, het is jouw bruiloft, dus doe lekker wat jij wilt!

Op de kleding of om je pols?

Wil je jullie (volwassen) bruidsmeisjes, moeder of getuige verrassen? Kies dan voor een luxe polscorsage. Superhip, matchend met het bruidsboeket en oh zo mooi! Let er wel op dat je ‘platte’ bloemen kiest die goed om de pols kunnen. Deze bloemen worden namelijk op het bandje gelijmd. Een ‘hoge’ roos is dus niet zo comfortabel, maar orchideeën of veldbloemen zijn ideaal. Kies je voor een corsage op de kleding, let er dan op dat deze niet te zwaar is. Dit voorkomt dat hij gaat hangen, dat ziet er zo sneu uit…

Magneet of speld?

Wij zeggen: magneetjes! Veel makkelijker, het maakt geen gaatjes in je kleding en het is echt stevig genoeg. Maar let op voor gasten die een pacemaker hebben. De sterke magneetjes kunnen deze van slag maken, dus regel voor deze gasten een speldje. Zijn er kids op jullie bruiloft? Dan wil je misschien geen spelden of magneetjes gebruiken. Kies dan voor een bloemenceintuur of een mini-polscorsage.