Ins en outs van witgoud 

Ins en outs van witgoud
RINGEN: Meister

Trouwringen komen in vele soorten, kleuren en materialen. Zoals het mooie en tijdloze witgoud: een heel populaire keuze onder bruidsparen. In dit artikel lees je er alles over!

Witgoud is een bijzonder materiaal. Het is écht goud, maar met een toevoeging. Het goud dat in de natuur gevonden wordt, heeft namelijk een gele kleur. Witgoud is een legering die bestaat uit goud waaraan andere metalen worden toegevoegd om de witte kleur te krijgen. Er wordt vooral palladium gebruikt. Goudsmid en juwelier Vincent Cober vertelt: “Witgoud is een ideaal metaal om diamanten in te zetten, omdat het een superstabiel metaal is waarin diamanten heel goed blijven zitten.”

Toplaagje

Het palladiumhoudende witgoud is van zichzelf lichtgrijs, maar je kunt het witgoud ook laten bewerken zodat het witter oogt. Daarbij wordt een laagje rhodium aan de buitenkant van de ring aangebracht. Dit toplaagje slijt er na verloop van tijd wel weer af, vertelt Vincent. “Dan wordt de oorspronkelijke kleur van het witgoud weer zichtbaar. Het beste is om elk jaar een nieuwe laag aan te laten brengen, wat ongeveer tussen de veertig en tachtig euro kost.”

19-karaats

Een andere optie is 19-karaats witgoud. “Dit is echt wit van kleur”, vertelt Vincent. “In deze legering wordt nikkel gebruikt, maar de hoeveelheid valt ruimschoots binnen de wettelijke EU-richtlijnen.” Nikkel zorgt er echter ook voor dat het goud harder wordt, waardoor het moeilijker te bewerken is voor de edelsmid. Het voordeel is dat 19-karaats witgoud duurzamer is en daardoor minder snel afslijt. Je kunt met dit witgoud prachtige combi’s maken met roségoud of geelgoud!

 

Meer lezen over trouwringen, klik hier