Wie betaalt wat voor de bruiloft? 

Vroeger was het traditie dat de ouders van de bruid de bruiloft betaalden, maar tegenwoordig nemen de meeste bruidsparen zelf de verantwoordelijkheid voor de kosten van hun grote dag. Ontdek wie verantwoordelijk is voor de kosten van alle onderdelen, zoals de trouwjurk en de outfits van de bruidsmeisjes. Ga goed geïnformeerd en met vertrouwen de financiële aspecten van je speciale dag aanpakken en plannen. Lees verder om alles te weten te komen over wie wat betaalt voor de bruiloft!

Wie betaalt wat voor de bruiloft?
Foto: Keegan Houser / Unsplash

Wie betaalt wat voor de bruiloft?

Dat is een vraag die je jezelf waarschijnlijk wel hebt gesteld. Hoewel er een aantal dingen van vroeger uit door bepaalde personen betaald werden en sommige dingen gewoon net wat beter staan als jullie het voor eigen rekening nemen, is het jullie bruiloft en mag je natuurlijk alles zelf bepalen.

De bruidsjurk: wie betaalt de trouwjurk?

Dat vroeger de ouders van de bruid de trouwjurk betaalden, was de normaalste zaak van de wereld. Dat is niet altijd meer het geval en veel bruiden betalen hun jurk zelf. Als ouders mee willen betalen aan de bruiloft, is het vaak de bruidsjurk die ze aan hun dochter cadeau geven. Vaak wordt het gezien als iets speciaals tussen vader en dochter (en moeder natuurlijk!). Het is voor hen ook wel bijzonder en emotioneel dat hun dochter gaat trouwen. Daar zeg je als bruid geen nee tegen, toch?

De bruidskinderen: wie betaalt de outfits?

Dit gaat in overleg met de ouders van het bruidsmeisje of de bruidsjonker. Als jullie wensen hebben voor hun outfit, wordt het ongetwijfeld op prijs gesteld als jullie de outfits voor de kinderen betalen. Dit heeft als voordeel dat de outfits goed passen bij jullie dresscode en uitstraling voor de wedding. Maar als de ouders het zelf mogen bepalen, is het ook niet gek als zij een bijdrage leveren aan de kleding.

Wie betaalt wat voor de bruiloft?
Foto: Rosa Clará

Kostenverdeling van jurken voor volwassen bruidsmeisjes

Belangrijk is dat alles in goed overleg gaat. Als jullie het budget ervoor hebben, kunnen jullie de jurken voor de bruidsmeisjes kopen of een bijdrage leveren, dat zou dan een mooi cadeau zijn. Is er geen budget voor? Dan kunnen jullie de bruidsmeisjes vragen eigen jurken te dragen. Als jullie specifieke wensen hebben qua stijl, kleur of het model jurk, is het echter wel gebruikelijk dat je de jurken betaalt.

Vrijgezellenavond: wie betaalt de kosten?

Voor de vrijgezellenavond luidt het motto: achterover leunen, afwachten en je laten verrassen! De planning ligt bij de getuigen of ceremoniemeester(s) en jullie beste vrienden. Je hoeft je nergens druk over te maken, ook financieel gezien niet. Laat de avond maar over je heen komen.

Vervoer voor gasten: wie betaalt de reiskosten?

De meeste gasten reizen met hun eigen auto naar de bruiloft. Als jullie het leuk vinden dat de daggasten samen reizen op de bruiloft, kunnen jullie een bus huren. Zorg dat de locatie toegankelijk is voor alle gasten, ook voor ouderen en mensen in een rolstoel.

Hotelkamers voor gasten: wie betaalt de overnachtingen?

Hebben jullie een paar gasten die helemaal vanuit het buitenland komen? Dan is het misschien een leuke geste om de hotelkamer voor hen te betalen of onderdak te regelen bij familie of vrienden. Als jullie het leuk vinden om samen met familie en goede vrienden te overnachten op de trouwlocatie, kun je onderhandelen voor een lagere kamerprijs. Als jullie budget het niet toelaat om de hotelovernachtingen te betalen, zorg dan dat je jullie gasten zo goed mogelijk informeert over accommodaties in verschillende prijsklassen in de buurt.

Brunch na de bruiloft: wie neemt de kosten op zich?

Als jullie samen met de bruiloftsgasten op de locatie hebben overnacht, is het leuk om de dag na de bruiloft samen te ontbijten of te brunchen. Het is een mooi gebaar als jullie deze gezamenlijke afsluiting van het bruidsfeest voor jullie rekening nemen!