Trouwen doe je zo!

Wat komt er eigenlijk allemaal kijken bij een trouwceremonie? Wij interviewen Floor, Daisy en Sandra: drie BABS-en die ons met veel deskundigheid, ervaring en passie vertellen over alles dat met trouwen te maken heeft!

 


FOTO Daisy van Herten-Langen
   Daisy (36): is verpleegkundige naast haar job als BABS.
Sandra (54): werkt naast BABS ook als ABS voor de gemeente Beesel.
Floor (50): verbindt al sinds 1998 bruidsparen in de echt.

 

Hoe word je eigenlijk een BABS?

“Je volgt altijd eerst een basistraining en je moet natuurlijk gemakkelijk voor een groep kunnen praten. Vervolgens hangt het nogal af van hoe groot de gemeente is hoeveel huwelijken je per jaar voltrekt. En hoeveel tijd je er zelf in steekt”, begint Floor. “Want voor veruit de meeste BABS-en geldt dat zij niet fulltime mensen trouwen, maar er nog een andere baan naast hebben.” Daisy vult aan: “Ik ben altijd gefascineerd geweest door trouwen en toen ik zelf ging trouwen kon ik me helemaal in die wereld gaan verdiepen. Als je er vervolgens ook nog je werk van kunt maken en je mag het vaker dan één keer beleven, is dat helemaal super.”

 

Hoe bereidt een BABS zich voor op een huwelijksvoltrekking?

Het begint met een voorgesprek bij het stel thuis, om elkaar beter te leren kennen. “De foto’s aan de muur vertellen vaak al of een stel bijvoorbeeld veel van reizen houdt”, zegt Daisy. Een basis voor het ‘praatje’ waarmee de BABS de ceremonie aankleedt op de grote dag. Floor vertelt: “In het begin sloot ik heel veel huwelijken maar ik merkte dat ik dat iets wilde terugschroeven omdat ik het wel speciaal wilde blijven vinden”, een opmerking die op bijval van Daisy en Sandra kan rekenen. “Soms vult ook de ceremoniemeester of goede vriend iets aan, waardevolle informatie waaruit je bijvoorbeeld een leuke anekdote over het koppel kunt halen” vult Daisy aan.

 

Hoe trouwen stellen tegenwoordig zoal? Noem eens een voorbeeld.

Sandra: “Laatst had ik een bruiloft waar alles minutieus gepland was. Tot op de minuut wist iedereen wat zijn rol was en waar hij of zij moest zijn. Een echt draaiboek. Totdat de bruid zelf op het moment suprême drie kwartier op zich liet wachten en niemand precies wist waar ze was. Zoiets gebeurt, soms haalt de realiteit de planning in. En daar anticiperen we zo goed als mogelijk op.”

 

Geven kinderen op een bruiloft een andere dimensie aan het geheel?

Floor start: “Als ik weet dat er veel kinderen aanwezig zullen zijn, zorg ik dat ik van alles bij me heb dat ik uit de kast kan trekken. Zo heb ik weleens een kleurboekje gemaakt met de namen van het bruidspaar erop. Of ik vraag de aanwezige kinderen me te helpen wanneer het tijd is om het huwelijk officieel te maken, met de hamer. De kinderen van het bruidspaar krijgen een kinderakte, zodat zij ook hun handtekening mogen zetten op papa en mama’s trouwdag.”

 

Wisselen BABS-en onderling verhalen en ervaringen uit?

Alle drie: “Absoluut!” Sandra: “Wij zijn verenigd in de Babsenvereniging Limburg (opgericht op Valentijnsdag 2013), we luisteren en leren heel graag naar en van elkaar. En natuurlijk komen ook de nodige adviezen, tips en anekdotes voorbij.” Daisy vertelt: “Ik hoorde van een collega-BABS dat ze onlangs halverwege de tuinceremonie echt moest stoppen omdat het heel hard begon te regenen, zij is op haar hoge hakken gaan meehelpen met het naar binnen sjouwen van de stoelen, hup een stel droge handdoeken over alles en iedereen en ze ging weer door. Aan dat soort, soms onvoorziene, omstandigheden probeer je altijd de beste draai te geven.”

 

Zijn jullie zelf getrouwd en hoe beleefden jullie je eigen bruiloft?

Daisy begint: “Ik ben in 2012 getrouwd, ik had als eerste een aanzoek gedaan maar dat hoorde niet volgens mijn man dus heeft hij het daarna nog eens gedaan! Wij trouwden in eigen tuin en hebben alles zelf opgebouwd en heel bewust naar de dag toegeleefd. Ik zou het zo nog tien keer willen overdoen, het was geweldig!” Sandra: “Ook ik ben getrouwd, al ruim 32 jaar. Toentertijd kocht je een huis en trouwde je jong. Alles volgens het boekje. Het is prima zoals het gegaan is, we zijn nog steeds gelukkig samen.”

 

Ten slotte, wat maakt jullie vak nu écht zo bijzonder, wat halen jullie er zelf uit?

Sandra: “Nou, voor het geld hoeven we dit echt niet te doen maar daar gaat het mij ook helemaal niet om. Dat je een bijdrage mag leveren aan zo’n bijzondere dag, dat bruidsparen je vertrouwen en jij met zo veel oprechte passie iets moois kunt neerzetten, dát is zo speciaal. Daar is niets stoffigs of saais aan, dat is hartstikke bijzonder.”

 

Categorie:  De Ceremonie Tags: buitengewoon ambtenaar burgerlijke stand, trouwambtenaar, trouwambtenaar worden, trouwambtenaar voor 1 dag
Gerelateerde inhoud
Inloggen
NL SB Ladybird
NL SB Enzoani