Tips voor een kerkelijk huwelijk

Betekenisvol, persoonlijk en spiritueel: het zijn een paar van de redenen waarom bruidsparen hun huwelijk laten bezegelen in de kerk. Dat vergt de nodige extra planning. Hier lees je wat je ab-so-luut moet weten als je een kerkelijk huwelijk organiseert.

Bij jouw christelijke droombruiloft hoort natuurlijk de zegen van God. Daarom kies je – naast de verplichte wettelijke ceremonie – voor een kerkelijke inzegening van jullie huwelijk. Met onze praktische tips maak je van jullie grote dag een onvergetelijk sprookje.

Planning
Er staat genoeg op de agenda voordat jullie grote dag aanbreekt: van het regelen van het wettelijke huwelijk dat altijd voorafgaand aan het kerkelijk huwelijk moet plaatsvinden, tot het vinden van je jurk. Maar het is verstandig om óók tijdig met de planning van jullie inzegening te starten. Daar komen misschien wat regels kijken, maar laat die vooral geen belemmering zijn. Els Natzijl-Visser is weddingplanner en expert op het gebied van kerkelijke huwelijken. “Voor de stellen die ik begeleid is trouwen in de kerk het absolute hoogtepunt. En ja; er zijn wat regels aan verbonden, maar dat ervaart niemand als lastig. Ze horen er gewoon bij. Boven alles draait het om jullie liefde en de zegen van God.”

 


Sterke basis
Begin het liefst minstens een jaar voor de grote dag met het vinden van de kerk van jullie dromen, want naast een kennismaking is ook jullie huwelijksvoorbereiding een onderwerp van gesprek. Els: “Natuurlijk willen dominees en predikanten jullie graag trouwen, daar staan ze áltijd voor open. Maar wees er tijdig bij, want vaak vragen ze of jullie een premarriage course willen volgen. Dat kunnen een aantal gesprekken of een cursus zijn. De kerk biedt jullie hiermee handvatten om met nog meer zekerheid het huwelijk in te gaan. Na zo'n cursus krijgen koppels meer inzicht in hun verwachtingen en doelen, zowel van zichzelf als van de ander. Persoonlijk kan ik dat iedereen aanraden, zelfs al ben je niet gelovig. Het is ontzettend fijn om van elkaar te weten hoe jullie de toekomst zien.”

 


Save the date
Traditioneel gezien vinden de wettelijke huwelijksdienst en de kerkelijke ceremonie op dezelfde dag plaats. Denk er wel om dat het wettelijke gedeelte altijd voor jullie kerkelijke inzegening moet plaatsvinden. Wanneer de inzegening plaatsvindt is aan jullie. Sommige bruidsparen plannen deze tot zelfs een maand na het wettelijke moment, vertelt Els. “Soms is er geen plaats in de kerk en je kunt niet op elke dag trouwen. Nu we rekening moeten houden met corona is een goede voorbereiding nog belangrijker, omdat veel stellen met hun familie erbij willen trouwen. Een traditioneel bruidspaar kiest er vaak voor om alles op één dag te plannen.” Wat je voorkeur ook is: leg jullie bruiloftsdatum het liefste negen maanden van tevoren neer bij de kerk of parochie. Wellicht hebben ze in verband met de coronamaatregelen iets meer tijd nodig om zich voor te bereiden.

Papierwerk
Zo'n drie maanden voor de bruiloft begin je met de praktische zaken rondom jullie kerkelijke voltrekking: het huwelijksformulier met de rechten en plichten van het aanstaande echtpaar en de liturgie: de opbouw van de dienst waaronder ook de liederen en de preek vallen. Het is ook verstandig om rond deze tijd bij jullie kerk of parochie te vragen of je bepaalde wettelijke documenten moet overhandigen. Els: “Sommige kerken hanteren een eigen liturgie. Dat geldt bijvoorbeeld voor zaken als welke teksten en liederen geschikt zijn, of bijvoorbeeld bij wie de verantwoordelijkheid van het drukken van de tekstboekjes ligt. Dit doen jullie allemaal in overleg met jullie aanspreekpunt. Bij een katholieke huwelijksdienst zijn twee getuigen nodig, de kerk wil tijdig weten wie dat worden.” Vergeet niet alvast een kijkje op locatie te nemen. Els: “Het is handig om alvast de route door de kerk te lopen zodat je weet waar je binnenkomt, waar je moet wachten en wie waar staat tijdens jullie grote dag.”

Outfit & ringen
Een kerk is een heilige plek, een gewaagde jurk is daarom wellicht niet de meest gepaste outfit. Soms is het wenselijk dat de schouders van de bruid bedekt zijn. In een aantal kerken is ook een hoofddeksel nog wenselijk voor zowel het bruidspaar als de gasten. Vraag daarom voordat je op zoek gaat naar je droomjurk en een dresscode voor tijdens de bruiloft bepaalt naar de kledingvoorschriften. “De bruid zou bijvoorbeeld een sluier kunnen dragen”, vertelt Els. En vergeet ook niet om alle gasten op de hoogte te stellen. Els: “Het is gebruikelijk om de dresscode in de ceremoniemeesterbrief te zetten, die meegestuurd wordt met de uitnodiging.” Misschien wissel je de ringen al uit tijdens het wettelijke gedeelte van jullie huwelijksdag. Doen jullie dat tijdens het kerkelijk huwelijk, bedenk dan dat katholieken traditioneel hun trouwring links en protestanten rechts dragen. Maar het is natuurlijk helemaal aan jullie hoe (traditioneel) jullie de dag wensen in te richten.

Aankleding & fotografie
Kerken en parochiën willen niets liever dan van jouw bruiloft een onvergetelijk sprookje maken. Bespreek daarom van tevoren of er plaats is voor de backdrop, bloemen of muzikant die je in gedachten hebt. Els: “In de kerk is veel mogelijk, maar overleg vooraf. Kerken willen graag meedenken, dit is dan ook vooral een praktische kwestie want niet elke kerk is overal voor geschikt.” Om het perfecte plaatje te schieten is het belangrijk om op voorhand te weten wat mogelijk is in een vaak bijzondere ruimte als een kerk of een parochie. Els: “Mijn advies is ook hier: bespreek tijdig alle details met het aanspreekpunt van jullie kerk of parochie. Vraag gericht en probeer zo duidelijk mogelijk antwoord te krijgen, dan sta je niet voor verrassingen en kun je ongestoord genieten.”

 


De grote dag
Jullie grote dag is eindelijk aangebroken! Traditioneel gezien komt de bruid aan de linkerkant van haar vader binnen. Haar bruidsboeket houdt ze in haar rechterhand. Na de ceremonie verplaatst ze deze naar haar linkerhand. De gasten van de bruid zitten links in de kerk, de gasten van de bruidegom aan de rechterkant. Katholieke bruidsparen krijgen een trouwkaars mee na de ceremonie, protestante stellen vaak een bijbel met daarin een persoonlijke tekst van de dominee. Dat lijken misschien een hoop regels, maar onthoud dat een kerkelijk huwelijk boven alles om liefde draait. Voor Els, zelf ook kerkelijk getrouwd, is het een echte viering. “De muziek, de geloftes die je uitspreekt, de inzegening: dat maakt een huwelijk zo veel kleurrijker. Vooral de zegen van God maakt het voor mij zo mooi. God wordt onderdeel van de relatie, en Hem vraag je om Zijn zegen, zodat je erop kunt vertrouwen dat Hij meegaat in jullie relatie. Dat maakt het voor mij heel bijzonder.”

Foto’s: Els Natzijl-Visser van www.ready2marry.nl en www.blijefotos.nl
Categorie:  planning & organisatie,  Nieuws,  De Ceremonie Tags: Kerkelijk huwelijk, huwelijksceremonie, trouwen, bruiloft, planning en organisatie
Inloggen
NL SB Ladybird
NL SB Rosa Clara