Taartenrecept: rood fruit meringue cake

Dit is de perfecte taart voor zomerse bruiloften: hij bestaat uit afwisselende laagjes cake, luchtige meringue en een heerlijke crème. Bovenop is hij versierd met kleine meringues en zomers fruit zoals aardbeien, blauwe bessen, bramen en aalbessen.


BENODIGDHEDEN
(VOOR 16 PERSONEN)

Voor de cakes:
 
  • 300 g zachte roomboter
  • 300 g fijne kristalsuiker
  • 6 eieren
  • ½ zakje bakpoeder (8 gram)
  • ½ tl zout
  • 300 g zelfrijzend bakmeel

Voor de meringue:
  • 125 gram eiwit (ongeveer 4 eieren)
  • 125 g fijne kristalsuiker
  • 1 el citroensap
  • roze kleurstof
  • 125 g poedersuiker
  • 15 g Maizena

Voor de crème:
  • 100 g zachte roomboter
  • 600 g suikerbakkerspoeder (te bestellen via internet)
  • 300 g roomkaas naturel

Voor de garnering:
  • 300 g gemengd rood fruit

Bakbenodigdheden:
  • 3 springvormen van 18 cm doorsnee
  • Bakpapier
  • Mixer
  • Spuitzak
  • Taartkarton van 18 cm doorsnede
  • Spatel
  • Satéprikker


Bereiding

  1. Maak de cakes het liefst een dag voor je de taart wil gaan maken. Verwarm de oven voor op 170 graden. Doe de roomboter in een kom met suiker en mix met een mixer op een hoge snelheid tot een lichte en luchtige massa. Klop de eieren los en voeg ze beetje bij beetje toe aan het botermengsel. Wacht steeds met een nieuw ei toevoegen tot het vorige helemaal is opgenomen. Mix het bakpoeder, zout en zelfrijzend bakmeel er op een lage snelheid doorheen.

  2. Bekleed de bodem van de drie springvormen met bakpapier en vet de randen in met boter. Verdeel het beslag over de vormen. Bak de cakes in het midden van de oven in 25-35 minuten gaar. Check met een satéprikker de gaarheid; komt de prikker er schoon en droog uit? Dan zijn de cakes gaar.

  3. Neem de cakes uit de oven en laat 5 minuten afkoelen. Als de bovenkanten bol staan, druk ze dan een beetje plat met een theedoek. Haal dan de vorm eraf. Laat de cakes helemaal afkoelen, pak ze in met plasticfolie en doe ze in de vriezer tot de volgende dag.

  4. Maak dan de meringues. Verwarm de oven voor op 80 graden. Doe het eiwit in een vetvrije kom en voeg de kristalsuiker en citroensap toe. Sla de eiwitten met een mixer tot deze stijve pieken heeft. Mix de kleurstof erdoorheen. Zeef de poedersuiker en maïzena boven het eiwit. Spatel erdoor. Doe het schuim in een spuitzak en bekleed een bakplaat met bakpapier. Teken op het bakpapier twee cirkels uit van 18 cm doorsnee. Spuit twee schijven eiwitschuim van 1,5 cm hoog ter grootte van de cirkels. Maak met het overige schuim kleine, losse toefjes. Droog het schuim het liefste de hele nacht in de oven. Laat in de oven afkoelen.

  5. Begin de volgende dag aan de crème. Zeef de suikerbakkerspoeder boven een kom en snijd de zachte boter in blokjes. Mix met een mixer de boter en suiker tot een korrelige massa. Leg een theedoek over de mixer en kom om het stuiven van de suiker tegen te houden. Voeg de roomkaas toe en mix op hoge snelheid vijf minuten tot een gladde en luchtige crème.

  6. Was het rode fruit en snijd bijvoorbeeld grote aardbeien in kwarten.

  7. Doe de crème in een spuitzak en knip er een puntje af. Spuit een toefje crème op het draaiplateau en leg hier het taartkarton op. Spuit er nog een laagje crème op. Haal de cakes uit de vriezer en leg de eerste erop. Smeer er een dun laagje creme op en leg er een eiwitschuim-cirkel op. Schep een derde van de crème op het schuim. Verdeel een derde van het fruit erover en leg de volgende cake erop, druk licht aan. Herhaal de laagjes schuim, crème en fruit en leg de derde cake erop, druk weer aan en eindig met een laag crème. Verdeel de rest van het fruit en de toefjes schuim over de bovenkant van de cake.

  8. Bewaar de cake tot gebruik in de koelkast. Hij kan zo zeker nog een dag bewaard worden.

Met dank aan
FOTO’S Carola Doornbos Fotografie
FOODSTYLING & TAARTEN  Marie-Sophie Wigbers
PAPETERIE Simply Fly DesignM-Digital DesignsMaaike Krijtenburg 
Categorie:  Facebook,  Facebook Tags: Bruidstaart, taart, gebak, DIY, doe-het-zelf, bakken, zelf bakken, taarten, zomerfruit, fruit, meringue, patisserie, bruiloft, trouwen, huwelijk, trouw, feest
Gerelateerde inhoud
Inloggen
NL SB Ladybird