© Odiza Fotografie

Glutenvrij smullen met deze bruiloftsrecepten

Misschien heb je zelf een voedselintolerantie en anders heb je het zeker al eens om je heen gehoord. Sommige mensen kunnen lactose, gluten of melk niet verdragen maar lekker genieten van een bruiloftsgebakje of -taart willen ze natuurlijk wel! Anna Windorpska van Gebakkerij deelt twee recepten voor overheerlijke sweet treats die vrij zijn van gluten, lactose en koemelk.

Meringue Kisses

Dit heb je nodig:

 

  • 150 gram eiwit (dat zijn ongeveer vijf eieren zonder eigeel)
  • 300 gram poedersuiker
  • 1/4 theelepel rozenwater
  • 1/4 theelepel zout
  • 40 gram ongezouten pistachenoten, fijngehakt

 

Bereidingswijze:


1. Verwarm de oven voor op 150 graden. Bekleed de bakplaat met bakpapier.

2. Klop het eiwit stijf met suiker en zout. Daarna voeg je het rozenwater toe en klop je alles nog even tot het gemengd is.

3. Gebruik twee lepels om de meringue-koekjes te maken. Dat hoeft niet netjes te gebeuren, maar zorg er wel voor dat ze allemaal ongeveer even groot zijn.

4. Bestrooi alle koekjes met fijngehakte pistachenoten.

5. Zet de meringues in de oven, schakel de oventemperatuur meteen naar 120 graden en laat de koekjes 1-2 uur in de oven drogen. Als je ze gemakkelijk van het bakpapier kunt halen, weet je dat ze klaar zijn.

Vegan Millionaire's Shortbread

Dit heb je nodig voor de basis:

 

  • 150 gram cashewnoten
  • 50 gram havermout
  • 4 dadels zonder pitten, bij voorkeur zoete Medjoul-dadels
  • 50 gram gesmolten kokosolie

 

Dit heb je nodig voor de karamelvulling:

 

  • 350 gram dadels zonder pitten
  • 125 ml ongezoete amandelmelk
  • 25 ml esdoornsiroop (honing kan ook)
  • 150 gram kokosolie
  • 1 theelepel zout
  • 1 theelepel vanille-extract

 

Dit heb je nodig voor de chocoladetopping:

 

  • 100 gram veganistische donkere chocolade
  • 20 gram kokosolie (optioneel)

 

Bereidingswijze:

 

1. Leg een bakpan van 20 vierkante centimeter klaar met bakpapier

2. Voor de basis: doe de cashewnoten en havermout in een mixer tot het kruimels worden. Voeg dadels en kokosolie toe, nog even mixen tot het een gladde massa wordt. Doe in een bakpan en verspreid het gelijk over de bodem met gebruik van een lepel. Zet het in de koelkast, zodat het steviger wordt.

3. Voor de karamelvulling: doe de dadels, amandelmelk, esdoornsiroop, kokosolie en zout in een kleine pan en laat het langzaam koken; ongeveer 4-5 minuten, tot de dadels zacht zijn. Doe alles in een blender, voeg vanille-extract toe en mix tot een gladde puree. Doe alles in een bakpan, op de koek-basis. Zet alles weer terug in de koelkast gedurende 30 minuten.

4. Voor de chocoladetopping: smelt de chocolade, eventueel samen met kokosolie, giet het over de karamelvulling en laat het samen goed koud worden. 

5. Bewaar in de koelkast, maar eet op kamertemperatuur!

 

Tekst: Shivani den Boer.

Categorie:  Bruidstaart & patisserie Tags: bruidstaart, sweet table, trouwen, recepten, glutenvrij, bruiloft
Gerelateerde inhoud
Inloggen
NL BA Bedankjes