Interview met Fred van Leer: Zeg ‘ja’ tegen dé jurk

Fred van Leer heeft net ‘ja’ gezegd tegen het derde seizoen van ‘Say Yes To The Dress-Benelux’. “Dit programma vind ik prachtig om te maken, je beleeft even een heel intiem moment met vrouwen die voor een van de grootste beslissingen uit hun leven staan”, zegt Van Leer. “Het is spannend om een trouwjurk uit te zoeken, daarom help ik ze graag om er op hun allermooist uit te zien.”

 

In het televisieprogramma Say Yes To The Dress komen aanstaande bruiden een trouwjurk uitzoeken bij Koonings the Wedding Palace in Deurne. Met behulp van stylist Fred van Leer en de stylisten van Koonings, inclusief eigenaresse Ramona, kunnen bruiden in ieder budget en in elke maat hun droomjurk vinden. “Het is nogal wat om op nationale televisie je eigen trouwjurk te laten zien”, vindt van Leer. “We zijn momenteel bezig met de opnames voor het nieuwe seizoen 2020. Bruiden die pas in 2021 trouwen, tonen nu al hun bruidsjurk. Dat moet je wel willen, maar deze vrouwen vinden het geen probleem. Ze vinden het juist te gek om hieraan mee te werken. Dat is voor ons als makers een groot compliment. Bovendien is het geweldig om een vrouw te zien vertrekken met haar droomjurk waarin ze zich zelfverzekerd voelt.”

 

Zoektocht
Onzekerheid is bij veel aanstaande bruiden een hot topic. “Ze zijn bang dat hun ‘slechte’ kanten vooral naar voren zullen komen in een trouwjurk”, legt Van Leer uit. “Maar alle vrouwen zijn prachtig! Het gaat er juist om dat je de pluspunten – en die heeft iedereen - accentueert. Iedereen wil op die dag stralen.” Het is een erg goed bekeken programma, zowel door vrouwen als mannen. “We maken dit programma in dienst van degene die komt passen”, legt Van Leer uit. “Het is echt niet zo dat vrouwen maar drie jurken mogen passen en dan moet het klaar zijn. Maar soms is het met de eerste jurk al duidelijk: dit is hem. Van de week paste een vrouw achttien jurken, maar de droomjurk zat er n iet tussen. Dus toen zei ik dat ze maar mee moest zoeken. In dit geval was het extra moeilijk, want haar moeder was net overleden. Haar vader was er wel bij, maar die was heel verdrietig. Dan willen wij nog liever een jurk vinden en lopen we nog harder. Uiteindelijk vonden we de meest fantastische jurk ever voor haar, dat is heel mooi.”

 

Voor ieder figuur
Niet ieder vrouwenlichaam past bij een bepaalde jurk. “Vollere vrouwen staat een A-lijn vaak beter, maar dat is niet de enige silhouet die mooi staat”, gaat Van Leer verder. “Vaak hebben vrouwen al een idee in hun hoofd wat ze willen, maar kunnen verrast worden door een heel ander soort jurk. Vorig jaar hadden we een vrij kleine en volle vrouw die echt niet wist wat ze wilde. We probeerden eerst een A-lijn, maar toen ze daarna een Mermaid-dress paste die haar vrouwelijke vormen accentueerde - dus de heupen, billen en borsten - stond die haar fantastisch! Ze riep: ‘Ik voel me voor het eerst sinds honderd jaar weer vrouw: sexy en mooi’. Daar doe ik het voor. Bij iedere show pink ik wel een traantje weg door de indrukwekkende verhalen.”

 

Trend: klassiek
Ook in trouwjurken is er een trend gaande. Van de meer zomerse en zwierige Boho-stijl gaat het nu weer wat meer terug naar het klassieke en het stijlvolle. “Er verandert iets”, legt Van Leer uit. “Mensen gaan weer terug naar het vakmanschap. Teveel toeters en bellen leidt alleen maar af, het gaat om het silhouet en daar worden de meeste vrouwen knap van.”

 

CV Fred van Leer
Naam: Fred van Leer
Geboren: 18 september 1976, Alblasserdam
Beroep: Stylist voor tv-programma Dames in de Dop, RTL Boulevard en X-Factor. Coach in Hollands Next Topmodel (2011, 2014-2016), presentator Shopping Queens in 2012 en sinds 2018 presentator van Say Yes To The Dress Benelux en Alles uit de kast op TLC. Hij heeft ook een eigen theatershow en in 2018 verscheen zijn eerste boek: ‘Leer van Fred’.

 

Categorie:  Huidige editie Tags: Fred van Leer, Say Yes To The Dress, bruidsmode, trouwjurken
Inloggen