Bruidegom, dit is jouw plan de campagne!

Trouwen doe je met z’n tweetjes en dat geldt ook voor het plannen van jullie bruiloft. Zelfs als je aanstaande al sinds haar kinderjaren een heel draaiboek heeft klaarliggen, ontkom je er als bruidegom niet aan om te helpen. En waarom ook niet: het is immers ook jouw dag!

Wat regelt de bruidegom?

Van oudsher regelt de bruidegom een aantal bruiloftszaken: de trouwauto, het bruidsboeket en de huwelijksreis. Dat wil echter niet zeggen dat deze dingen ook op jouw to do-lijstje moeten staan. Tegenwoordig regelen veel bruidsparen de meeste dingen samen of worden ze in ieder geval goed besproken. Maar met alles wat er te regelen valt, is het handig om aan de slag te gaan volgens het ‘divide and conquer’ principe. Bespreek welke dingen jullie samen willen doen en bij welke zaken één van jullie tweetjes het voortouw neemt. En natuurlijk zijn er een aantal dingen die écht alleen door de bruidegom gedaan kunnen worden…

Tip: Check hier de handige Bruiloftschecklist. 

Wat draagt een bruidegom?
Je kunt je aanstaande meenemen naar de passessie voor je trouwpak, maar de meeste bruidsparen willen elkaar op de dag van de bruiloft verrassen met hun outfit. Neem dan liever je ouders en/of je beste vriend mee. Maak ongeveer zes maanden voor de bruiloft een afspraak bij een bruidegomsmodespecialist, zodat ze alle tijd hebben om je te helpen met het maken van je keuze. Koop meteen ook alle benodigde accessoires, zoals ondergoed, schoenen, manchetknopen, een stropdas en het overhemd. Het is mooi als de kleur van je overhemd bij de kleur van de bruidsjurk past, dus vraag je bruid om een stukje stof van haar jurk, zodat jullie mooi matchen.

Tip: koop een reserve-overhemd. Zo kun je je voor het feest opfrissen en eventueel voor een andere look gaan.

Bruidegom links of rechts? Wordt je bruid door haar vader weggegeven? Dan sta jij vooraan de trouwzaal op haar te wachten. Om te voorkomen dat je lang moet wachten en de zenuwen toeslaan, kun je afleiding zoeken in het begroeten van de gasten als ze binnenkomen. Neem een paar minuten voor het begin van de ceremonie je plekje in. Als jij en je bruid samen jullie entree in de trouwzaal maken, loopt zij links van je. Na jullie jawoord wisselen jullie van plek en loop jij links van haar de zaal uit.

Speech bruidegom
Als bruidegom word je geacht een korte toespraak te houden om jullie gasten te bedanken voor hun komst. Gebruik je speech ook om je bruid in het zonnetje te zetten en jullie ouders en bruiloftsteam te bedanken. Oefen de speech vooraf een paar keer door hem hardop voor te lezen. Schrijf hem op handige (genummerde!) speechkaartjes of print hem uit op mooi papier. Doe hetzelfde als jullie besluiten tijdens de ceremonie jullie eigen geloften uit te spreken. Zenuwachtig? Haal een paar keer diep adem voor je rustig begint te praten. Succes!

Verrassing voor de bruid!
Het plannen van jullie bruiloft is een drukke tijd, maar ook een romantische. Maak hem extra bijzonder door een geheime taak aan je to do-lijst toe te voegen: het plannen van een verrassing voor je bruid. Organiseer een romantisch etentje of weekendje weg als ze gestrest is, verras haar met een liefdesbrief op de ochtend van de bruiloft, plan een onvergetelijke huwelijksnacht in een luxe bruidssuite of regel een bijzondere excursie tijdens de huwelijksreis.

Genieten
Jullie hebben alle taken op de to do-lijstjes afgevinkt; alles is geregeld, gecheckt en gedubbelcheckt. Dan staat je nog maar één ding te doen: met volle teugen genieten van je bruiloft. Zorg dat je niet vergeet te eten, drink genoeg water en niet té veel alcohol als je van de huwelijksnacht ook nog een feestje wilt maken. En plan af en toe een kort onderonsje met je wederhelft om stil te staan bij al het moois van deze dag. 
Categorie:  Bruidegom Tags: trouwen, bruiloft, bruidegom, bruidegom wat te doen, planning, weddingplanner
Gerelateerde inhoud
Inloggen
NL SB Black Tie
NL SB Immediate