10 tips voor een duurzame bruiloft

Of je nu vegetarisch, flexitarisch of veganist bent, altijd voor fairtrade kiest of juist biologisch: je wilt deze lifestyle vast ook als ‘groene draad’ terug laten komen op jullie trouwdag. En dat kan op allerlei leuke en originele manieren! We geven je tien leuke tips. 

1. Papeterie
Wil je zeker weten dat alle papierwaren voor de bruiloft (denk: menu’s, naamkaartjes, programmaboekjes) van gerecycled papier zijn? Let dan op of jullie papeterie het blauwe milieukeurmerk ‘PlanetProof’ bevat. Bij nieuw papier let je op het FSC-logo, voor ecologisch en sociaal verantwoorde bosbouw. Kies voor dunner papier en kleinere formaten. Don't: UV-verf of metallic folie. Dat laat bij het recyclen niet los. Een verantwoord én hip alternatief is reliëf en letterpress.

2. De uitnodiging
De meest eco-friendly manier van uitnodigen is digitaal, maar een kaart is natuurlijk veel leuker én persoonlijker. Ook in dit geval kun je kiezen voor gerecycled papier. Het is handig om (een link naar) je (groene) cadeauwensen te vermelden. Daarmee voorkom je aardig bedoelde miskopen, wat natuurlijk ook niet goed is voor het milieu.

3. (h)eerlijk eten

Als je op zoekt gaat naar de perfecte trouwlocatie, vraag dan vóór je bezoek of jullie menuwensen mogelijk zijn. Dat voorkomt teleurstelling als je helemaal into de locatie bent, maar uiteindelijk blijkt dat er bijvoorbeeld geen vegan-menu geserveerd wordt. Regelen jullie het eten zelf, dan kun je natuurlijk alle kanten op. Wist je dat er tal van cateraars zijn die zich specialiseren in de heerlijkste vegetarische, biologische en veganistische maaltijden?

4. Tijd voor taart
Er zijn ook veel specialisten op het gebied van biologische en vegan patisserie. Ook erg handig als je een allergie hebt trouwens. De patissier kan jullie precies vertellen of jullie wensen realistisch zijn en wat er verder nog mogelijk is. Bekijk het portfolio enne, vooral lekker veel proeven!

5. Dress to impress
Als bruidegom heb je het wat kleding betreft iets makkelijker; je kunt een trouwpak aanschaffen dat je na de bruiloft nog kunt doordragen. Voor de bruid ligt dat iets lastiger ;-) Wel kun je als bruid met je accessoires verschillende ‘groene’ keuzes maken. Doe bijvoorbeeld lekker vintage en draag de sluier van je moeder. Of de mooie oorbellen van je oma die ze droeg op haar trouwdag.

6. Groen goud
Groen goud en zilver: it’s a thing. Veel trouwringfabrikanten werken tegenwoordig met het fairtrade-keurmerk van Max Havelaar of Fairmined. Het is ook mogelijk om oud goud om te laten smelten tot een nieuw ontwerp. Vraag je juwelier naar de mogelijkheden. En wist je dat er zelfs trouwringen worden gemaakt van hout? Van eerlijk gewonnen hout welteverstaan. 

Tip: hier lees je nog veel meer over fairtrade-goud!

7. Flowerpower
Seizoensbloemen van plaatselijke kwekers of bloemisten maken je groene bruiloft, nou ja, groen! Dat scheelt namelijk in transport en is energiezuinig. Bloeiende of groene kruiden passen perfect in het bruidsboeket. Of pluk mooie veldbloemen, zet ze in drinkglazen en flesjes of vazen van gerecycled glas. 

Tip: Veldbloemen blijven minder lang vers dan snijbloemen. Houd er dus rekening mee dat je deze niet al de avond van tevoren klaar kunt zetten.

8. Deco
Denk creatief en style de tafels met biologische kruiden of aardbeienplantjes. In mooie potjes zijn die heel decoratief en de gasten kunnen ze na afloop mee naar huis nemen. Gedroogde lavendel strooien ruikt heerlijk en kleurt prachtig op de tafels! Denk bij eco ook aan de dansvloer. LED is een groene optie, of een Energy Floor, waarbij je tijdens het dansen energie opwekt.

9. Give-away
Leuke groene bedankjes voor jullie gasten zijn er volop! Een vegan-zeepje bijvoorbeeld in de vorm van een cupcake, dat meteen ook meteen als naambordje kan dienen op de eettafel. Andere leuke ideeën zijn bloemenzaadjes of plantjes, verpakt in een eco-friendly verpakking, zoals jute. Of kies voor fairtrade-thee, voorzien van jullie namen en de opdruk ‘perfect melange’ of ‘warme herinneringen’. 

Tip: geef in plaats van een bedankje namens jullie gasten een donatie aan een goed (groen) doel, dat veel voor jullie betekent.

10. Staycation
Voor een fantastische honeymoon heb je niet veel nodig en hoef je al helemaal niet per se in het vliegtuig te stappen. Hier vind je de leukste tips voor een huwelijksreis in eigen land. 
Categorie:  planning & organisatie Tags: trouwen, bruiloft, huwelijk, bruid, bruidegom, duurzaam, groen, eco, biologisch, vegan, milieuvriendelijk, eco-friendly, vintage, fairtrade
Gerelateerde inhoud
Inloggen