© Bruidsfotografie Mon et Mine

Tips voor een mooie speech

To do or not to do? Dat is de vraag. Want neem je als bruid nu wel of niet het woord op de grote dag? En als je een speech geeft, wat zeg je dan? Houd je aan deze gouden regels en het komt helemaal goed.

Tijdens jullie bruiloft zijn er heel wat mensen die een woordje doen: de trouwambtenaar, je vader of misschien je beste vriendin… Dus waarom zou je dan als bruid niet iets voordragen? Vind je een speech wat zakelijk klinken? Wat dacht je van een brief aan je liefste? Door je toespraak op deze manier te schrijven, wordt het al een stuk makkelijker!

Eén A4’tje
Om te garanderen dat je zelfverzekerend en stralend op het podium staat, is een goede voorbereiding essentieel, aldus spreker Mark van Leeuwen van Mooi Trouwen. Hij verzorgt persoonlijke trouwceremonies en is ervaren in het schrijven van persoonlijke en emotionele toespraken. “Een goede speech of brief is één A4’tje lang met lettergrootte 10. Dat is ongeveer vijf minuten en een mooie lengte waarin je veel kwijt kunt.”

 

Hardop
Is de tekst af? Dan is het slim om deze thuis te oefenen door hem hardop voor te lezen. Zo oefen je niet alleen de tekst, maar ontdek je ook of er zinnen in staan die niet lekker lopen. Mark: “Wat ook helpt, is om je tekst van tevoren aan een ander voor te lezen: een broer of zus bijvoorbeeld. Je oefent dan alvast met spreken en je kunt direct hun reactie peilen.”

Delegeren
Word jij ontzettend zenuwachtig bij het idee om een speech te moeten houden? Dan kun je de taak natuurlijk ook delegeren. Schrijf een brief aan je bruidegom en laat deze tijdens de ceremonie voorlezen door jullie trouwambtenaar, Mark bijvoorbeeld, of tijdens het diner door een familielid of vriendin.

Extra tips
  • Vertel hoe jullie elkaar hebben leren kennen. Hoe is jullie relatie ontstaan?
  • Beschrijf één of meerdere mooie momenten die jullie samen hebben beleefd.
  • Omschrijf wat je bruidegom voor jou betekent. Waarom is hij ‘The One’? Dit mogen ook grappige redenen zijn (‘hij kijkt net zo graag naar Grey’s als ik’ of ‘hij vindt het niet erg dat ik een schoenentik heb’)
  • Wat wens je jouw aanstaande toe? Hoe zie je jullie toekomst samen?
  • Bedank je man, jullie ouders en de overige gasten voor hun bijdrage aan een geweldige dag.
  • Houd de tekst van je speech/brief bij de hand en zorg voor een glaasje water.
Categorie:  planning & organisatie Tags: Speech, spreken, spreker, voordracht, brief, persoonlijk, tekst, zenuwachtig, hoelang, spanning, stotteren
Gerelateerde inhoud
  • De taken van de bruidegom De taken van de bruidegom
Inloggen