Trouwen en verzekeringen: waar moet je op letten? Brand story

Trouwen en verzekeringen: waar moet je op letten?
FOTO: Shutterstock

Verzekeringen zijn misschien niet het eerste waar je aan denkt als je gaat trouwen. Toch zal er het een en ander aangepast moeten worden naar jullie nieuwe situatie. Op deze manier voorkom je dat je dubbel verzekerd bent. Daarnaast hebben jullie misschien nieuwe verzekeringen nodig, omdat jullie bijvoorbeeld een huis gaan kopen. Waar moet je allemaal op letten?

Inboedelverzekering

Gaan jullie samenwonen? En hadden jullie allebei een eigen huis? Dan kan een van jullie de inboedelverzekering opzeggen of je kunt een nieuwe inboedelverzekering afsluiten. Dit is vaak voordeliger. Ook zal jullie gezamenlijke inboedel altijd meer waard zijn dan nu is opgegeven. Om goed verzekerd te zijn, pas je dan jouw inboedelverzekering aan de nieuwe situatie aan.

Opstalverzekering

Hebben jullie een koophuis? Dan ben je meestal verplicht om een opstalverzekering af te sluiten. Hiermee verzeker je schade aan het huis en spullen die in en aan jullie huis vastzitten. Heeft een van jullie zijn of haar koophuis nog niet verkocht? Dan mag je de opstalverzekering nog niet opzeggen. Geef wel even aan de verzekeraar door dat het huis niet bewoond wordt. Dit kan van invloed zijn op de hoogte van de premie.

Autoverzekering

Als je gaat samenwonen, dan moet je zo snel mogelijk het nieuwe adres doorgeven aan de autoverzekeraar. De postcode is van invloed op de hoogte van de premie. Het kan dus zijn dat je meer of juist minder gaat betalen. Hebben jullie allebei een eigen auto? Dan is het misschien voordeliger om jullie autoverzekering bij dezelfde autoverzekeraar af te sluiten. Je kunt dan namelijk voor de tweede auto dezelfde premiekorting krijgen als bij de eerste auto. Dit wordt ook wel de tweede autoregeling

Overlijdensrisicoverzekering

Om een hypotheek af te sluiten, zijn een aantal verzekeringen verplicht. Een daarvan is een overlijdensrisicoverzekering. Niet direct een gezellig onderwerp, maar wel belangrijk. Als jou namelijk iets overkomt, dan wil je jouw partner niet met hoge kosten achterlaten. Door van tevoren schriftelijk vast te leggen wat er met jouw bezittingen moet gebeuren, weet je in ieder geval zeker dat jouw partner verzorgd

Trouwverzekering

Ook voor de bruiloft zelf kun je een verzekering afsluiten. Het gaat natuurlijk de mooiste dag van je leven worden, maar er kan altijd iets gebeuren waardoor de bruiloft niet door kan gaan. Denk hierbij aan de locatie die onverwacht niet meer beschikbaar is of het overlijden van een familielid. Met een trouw- of bruiloftverzekering ben je gedekt voor de eventuele kosten die je moet maken als de bruiloft niet doorgaat, wordt afgebroken of wordt uitgesteld.

Overige verzekeringen

Bij sommige verzekeringen is het handig om ze op jullie beider namen te zetten. Op deze manier kunnen jullie er allebei een beroep op doen. Denk hierbij aan verzekeringen als: de aansprakelijkheidsverzekering, de doorlopende reisverzekering en de rechtsbijstandsverzekering. Heeft een van jullie een collectieve ziektekostenverzekering? Dan kan de ander daar vaak bij aansluiten. Dat is namelijk goedkoper dan een individuele verzekering.