Bruidsboeket gooien | Dit is het perfecte moment om jouw boeket te gooien 

Nadat je zorgvuldig je bruidsboeket hebt uitgezocht, herinner je jezelf opeens dat je deze het publiek in moet gooien, oeps! Maar wat is nou de achterliggende gedachte en wanneer moet je het bruidsboeket eigenlijk gooien? En als je twijfelt, geven we ook nog antwoord op de belangrijkste vraag: moet je per se afstand doen van je boeket?

Bruidsboeket gooien | Dit is het perfecte moment om jouw boeket te gooien
Foto: Unsplash, Allef Vinicius

Wanneer gooi je het bruidsboeket?

Het gooien van het bruidsboeket op bruiloften is een traditie die al erg lang bestaat, het is een feestelijk moment waarbij de bruid haar boeket naar de ongetrouwde vrouwen in de zaal gooit. Meestal gebeurt dit aan het einde van de bruiloft, vlak voordat het bruidspaar er vandoor gaat.

In principe wordt het moment aangekondigd door de trouwambtenaar of ceremoniemeester, zodat alle ongetrouwde dames zich kunnen verzamelen. Zorg er dus voor dat je het gooien van het bruidsboeket afstemt met jullie trouwambtenaar of ceremoniemeester, zodat ze dit moment op het juiste moment kunnen aankondigen. Het zou namelijk super zonde zijn als niet alle gasten aanwezig zijn. Door aan het eind van de avond de dag af te sluiten met deze traditie, weet je zeker dan jullie het trouwfeest met een knallend moment eindigen.

Bruidsboeket gooien | Dit is het perfecte moment om jouw boeket te gooien
Foto: Pexels, Spora Weddings

Waar je op moet letten als je jouw bruidsboeket gooit

First things first, veiligheid! Als je het bruidsboeket gaat gooien, is het niet alleen slim om rekening te houden met de veiligheid van de vrouwen die zich achter je hebben verzameld, maar ook met de andere gasten. Zorg ervoor dat er voldoende ruimte is om het boeket te gooien en dat er niemand in de buurt staat die geraakt kan worden.

Het is ook belangrijk om te bedenken hoe je het boeket gaat gooien. Zorg ervoor dat het bruidsboeket goed vastzit en dat je een goede worp kunt maken. Het is slim om van tevoren te oefenen met gooien (maar uiteraard niet met je boeket), zodat je zeker weet dat je het boeket uiteindelijk op de juiste manier kunt gooien.

 

Bruidsboeket gooien | Dit is het perfecte moment om jouw boeket te gooien
Foto: Pexels, Becerra Govea Photo

Moet je per se het bruidsboeket gooien?

Het gooien van het bruidsboeket is een traditie, geen verplichting. Lijkt het je wel hartstikke leuk om een boeket te gooien, maar wil je eigenlijk niet van je eigen bruidsboeket af omdat je deze graag wilt bewaren? Laat dan een klein bonus boeketje maken door de bloemist. Deze kun je dan geheel volgens traditie naar alle ongetrouwde dames gooien.

Vind je het veel leuker om jouw bruidsboeket (of bonus boeket) aan iemand te geven? Doe dan vooral wat inspiratie op een stukje verder in het artikel. Daar staan een aantal landen waarbij het gooien van het boeket niet echt een traditie is, maar ze er een hele andere prachtige traditie aan verbonden hebben.

OOK LEUK: WAT BETEKENEN DE BLOEMEN IN JOUW BRUIDSBOEKET?

Bruidsboeket gooien | Dit is het perfecte moment om jouw boeket te gooien
Foto: Pexels, Leah

Het bruidsboeket gooien, een wereldwijde traditie?

Het gooien van het bruidsboeket is een eeuwenoude traditie die wordt gevolgd in vele landen over de hele wereld, toch doen ze het overal net weer anders. In de basis is het zo dat de bruid haar bruidsboeket in de menigte gooit en de vanger wordt verondersteld de volgende persoon te zijn die gaat trouwen. Hoewel de traditie overal ter wereld wordt uitgevoerd, verschilt de betekenis en de manier waarop het wordt uitgevoerd dus per land.

In sommige landen, zoals de Verenigde Staten en Canada, is het gooien van het bruidsboeket een veel voorkomende praktijk op bijna elke bruiloft. De bruid gooit haar boeket in de lucht en alle ongetrouwde vrouwen ‘vechten’ om het te vangen. De vanger wordt vervolgens beschouwd als de volgende in lijn om te trouwen. Deze traditie wordt meestal uitgevoerd tijdens de receptie, na het diner en wanneer de dansvloer al geopend is.

In het Verenigd Koninkrijk wordt het bruidsboeket vaak gezien als een symbool van geluk en liefde. De bruid gooit het boeket daar dan ook niet alleen naar de ongetrouwde vrouwen, maar ook naar de getrouwde vrouwen onder de gasten. Dit symboliseert de hoop op voortdurende liefde en geluk in hun huwelijk. Super fijn dus als je het boeket weet te vangen.

Bruidsboeket gooien | Dit is het perfecte moment om jouw boeket te gooien
Foto: Pexels, Spora Weddings

In deze landen wordt er niet met het bruidsboeket gegooid

In sommige delen van Europa, zoals Frankrijk en Italië, wordt het gooien van het bruidsboeket eigenlijk vermeden. In plaats daarvan geeft de bruid haar boeket rechtstreeks aan een speciale gast, zoals haar moeder of oma, als een teken van dankbaarheid en respect. Dit is vaak een ontroerend moment tijdens de bruiloft en symboliseert de band tussen de bruid en haar familie. Wellicht wel handig om van tevoren na te denken over wie ze het boeket willen geven, zodat ze niet plots vol twijfel voor zowel hun moeder als oma staan, oeps.

In sommige Aziatische landen, zoals China en Japan, is het gooien van het bruidsboeket ook niet echt een traditie. In plaats daarvan geeft de bruid kleine geschenken of rode enveloppen met geld aan haar ongetrouwde vriendinnen als een teken van geluk en welvaart. Ook totaal niet verkeerd ;).