De Bruidsfoto Award 2021 – dit zijn de winnaars! 

De Bruidsfoto Award 2021 – dit zijn de winnaars!
Foto: Lux Visual Storytellers

De Bruidsfoto Award is de Oscar onder de bruidsfotografie. Met bijna 700 ingezonden foto’s van ruim 100 fotografen, had de vakjury de eervolle taak om per categorie de mooiste foto’s te nomineren. En daarna was het aan jullie! Wie o wie heeft de meeste publieksstemmen gekregen en is de winnaar in zijn categorie? En welke foto heeft de allermeeste stemmen gekregen en mag zich daarmee overall winnaar noemen? Lees en kijk mee!

Overall winnaar

“Wauw, dit had ik echt niet verwacht”, glunderen Carolina Mosquera en Salien van Hauwaert van Lux Visual Storytellers, als de confettikanonnen afgaan en hun foto als overall winnaar uit de bus komt. “Wat ontzettend tof dat wij deze prijs mogen ontvangen!” Het Vlaamse Lux Visual Storytellers bestaat uit vijftien fotografen die allemaal werken vanuit de visie om echte, eerlijke en pure momenten vast te leggen. “Wij vinden allemaal dat deze foto een van de mooiste is die wij in ons portfolio hebben. Dus dat dit nu bekroond wordt met de Bruidsfoto Award, is echt de kers op de taart.”

Salien heeft de betreffende foto gemaakt. “Voor het bruidspaar op de foto was dit een heel speciaal moment, met haar hoge hakken, lange sleep en alle ogen op hen gericht deed het bruidspaar er alles aan om tijdens deze openingsdans niet te vallen. Ik zag pas achteraf dat de beweging zo mooi in het beeld gevangen is. Dat de gezichten van het koppel niet zichtbaar zijn, doet niets af aan de kracht van het beeld. Alles klopt in deze foto – de belichting, de zichtbare aanwezigheid van hun meest dierbaren gasten in combinatie met de sterke omhelzing en de beweging in de jurk maken het beeld compleet.”

Acht categorieën

De fotografen konden begin dit jaar hun favoriete bruidsfoto’s uit eigen portfolio insturen. Vervolgens maakte een onafhankelijke vakjury een selectie uit alle inzendingen en daaruit kwamen de genomineerden gerold. Die werden verdeeld in acht verschillende categorieën, waarna het publiek mocht stemmen. En daar is massaal gehoor aan gegeven!

17 jaar BFA

Voor de zeventiende keer op rij werd dit jaar de Bruidsfoto Award georganiseerd. Een verkiezing waarbij genomineerden en uiteindelijke winnaars in het zonnetje worden gezet. Maar het is óók een prettig ontmoetingsmoment voor professionals die allen hetzelfde nastreven: geweldige huwelijksfoto’s maken. Het uitwisselen van ervaringen, anekdotes en tips combineren met een lekker hapje en glaasje bubbels zorgt ieder jaar opnieuw voor een hartverwarmend evenement. Eentje waar alle betrokkenen met veel plezier op terugkijken. In één woord: fantastisch!

De cijfers

Er zijn 660 foto’s ingezonden door 113 unieke fotografen voor deze editie van de Bruidsfoto Award. De vakjury – bestaande uit Denise Motz, Fille Roelants, Kim den Hartog, Leonard Walpot en Yves Schepers – heeft 64 foto’s genomineerd, waarna er 6921 stemmen zijn uitgebracht door het publiek. De foto van Lux Visual Storytellers kreeg maar liefst 32 procent van alle stemmen en is daarmee de overall winnaar 2021.