Trouwen volgens familietraditie 

Trouw je op je eigen manier, of toch volgens familietraditie? Martiena (30) & Jakke (33) deden het allebei. Ze gingen voor de datum uit familietraditie en vulden de rest van de bruiloft naar eigen wens in.

Familietraditie

“Jakke is Belgisch en daar wonen en werken we, daarom zijn we in België getrouwd. We wilden per se op 31 oktober trouwen, dat is een traditie in zijn familie. Maar die dag viel op een zondag en dan mag je in België niet voor de wet trouwen. Daarom hebben we voor een trouwweekend gekozen: 30 oktober was de burgerlijke trouw en 31 oktober de huwelijksceremonie op onze feestlocatie.”

Vader als bloemenmeisje

“Voor de tweede ceremonie had ik een andere jurk aangetrokken. Dat wist Jakke niet: hij maakte zich van tevoren al zorgen of ik wel zou kunnen dansen tijdens de openingsdans. Jakke kwam al dansend naar binnen voor de ceremonie, daarna volgde ik met mijn vader en twee nichtjes. Zij waren bloemenmeisjes, maar te jong om dat helemaal te snappen. Daarop besloot mijn vader de bloemen over me heen te gooien: daarmee stal hij echt de show. Dat was achteraf extra bijzonder, want hij kreeg vijf weken na de bruiloft een herseninfarct.

Het liefdesverhaal

Mijn zus en Jakkes broer hebben de ceremonie geleid en vertelden over ons liefdesverhaal. Het waren enorm intense dagen met 350 gasten verspreid over het weekend. De ceremonie vond ik het mooiste. Hoe Jakke en ik tijdens de geloften vertelden hoe belangrijk we voor elkaar zijn en onze liefde met die woorden bezegelden. Het grappige is: toen we verkering kregen tijdens een zomervakantie wilden we allebei geen echte relatie. Daarom was ons thema ook: ‘endless summer’.” – Martiena

De gouden tip van Martiena: “Alles gaat anders dan je verwacht. Verwacht niks en laat de dag over je heen komen, want als alles mag gebeuren ontstaan de mooiste momenten.”