Rozengeur & Zweetsokken: “Het jawoord is niet de finish” 

Het jawoord is niet de finish, maar het begin van een leven lang samen. Het boek Rozengeur & Zweetsokken gaat je helpen om goed van start te gaan! Wij vroegen schrijfster Erica Smallenbroek naar haar ultieme tips voor aanstaande bruidsparen.

Een bruiloft plannen betekent kiezen uit Pinterestborden vol sfeervolle trouwlocaties, jurken en bruidstaarten met of zonder drip. Hoe blijf je in die hectiek praten over de vraag wat je van een leven lang samen verwacht? In dit boek worden aanstaande bruidsparen uitgedaagd in tien gesprekken hun verwachtingen van het huwelijk met elkaar te delen.

Wat inspireerde je om dit boek te schrijven?

“Toen ik zelf ging trouwen was ik zo druk met het voorbereiden van de bruiloft, zoals het uitzoeken van een mooie jurk, een bruidstaart, trouwlocatie, het regelen van een te gek feest en alles wat erbij komt kijken, dat ik in die hectiek uit het oog verloor waarom we ook alweer wilden trouwen. De dag na de bruiloft werd ik wakker met de gedachte: ‘Voor de rest van mijn leven? Waar heb ik eigenlijk ja tegen gezegd?!’ Achteraf had ik graag meer verhalen gehoord van stellen die al een paar jaar verder waren en had ik veel meer met Joop willen praten over onze verwachtingen van een leven lang samen. Eigenlijk heb ik het boek geschreven dat ik zelf graag had willen lezen voordat ik ging trouwen om het huwelijk goed van start te gaan.”

Welke vragen moet je elkaar stellen voordat je gaat trouwen?
  • Waarom willen we eigenlijk trouwen?
  • Hoe kijk je naar liefde en elkaar trouw beloven? Wat houdt dat Jawoord precies in?
  • Welke liefdestaal spreek je, wat kan ik doen zodat jij mijn liefde ervaart?
  • Wat heb ik van jou nodig om mezelf te kunnen zijn?
  • Wat is ervoor nodig om met elkaar in verbinding te blijven?
  • Wat is onze stijl van ruziemaken en conflicten oplossen?
  • Wat is voor ons de waarde van seks, wat zijn je grenzen, wat vind je fijn?
  • Hoe zie jij de toekomst voor je?
Wat is jouw ultieme tip voor aanstaande bruidsparen?

“Een goed huwelijk bestaat uit de balans tussen verbinding en de ruimte om jezelf te zijn. Verbinding heeft alles te maken met toegankelijk en ontvankelijk voor elkaar zijn, persoonlijke en eerlijke gesprekken voeren. Daarom is Rozengeur & Zweetsokken vooral een gespreksboek, opgebouwd uit tien gesprekken die je samen kunt voeren met bijpassende vragen en schrijfruimte. Gun jezelf die start om met elkaar in gesprek te gaan over de kern van wie jullie samen zijn om vervolgens een leven lang samen in gesprek te blijven en te groeien in de liefde.”