One day wedding manager: een professionele ceremoniemeester 

Ken je de termen ‘wedding day manager’ of ‘professionele ceremoniemeester'? Wat er precies achter schuilt, wat de kosten zijn en wat zo iemand kan betekenen, hebben we samen met expert Svenja Schirk voor jullie op een rijtje gezet.

One day wedding manager: een professionele ceremoniemeester
Foto: Flo Huber

Wat is een professionele ceremoniemeester?

“Dit is een speciale dienst aangeboden door huwelijksplanners. Het gaat kortgezegd om de zorg op de trouwdag zelf. Als een planner verantwoordelijk is voor de volledige planning, omvat dit pakket meestal ook de begeleiding ter plaatse op de grote dag. Maar ook mensen die hun eigen huwelijk plannen, kunnen profiteren van een wedding day manager en hem of haar daar specifiek voor inhuren. De huwelijksplanner zorgt er al vooraf voor dat alles soepel verloopt en deelt zijn of haar ervaringen met jullie. Indien nodig kan bijvoorbeeld een gezamenlijke afspraak op locatie of een ontmoeting met bepaalde geboekte dienstverleners worden geregeld.”

Vlot verloop van de trouwdag

“Gedurende de trouwdag zorgt deze persoon voor een vlotte uitvoering, is het aanspreekpunt voor jullie, jullie gasten en dienstverleners en zorgt ervoor dat jullie wensen en ideeën worden vervuld zoals vooraf overeengekomen.”

Wat zijn de kosten?

“De vergoeding varieert natuurlijk en hangt sterk af van factoren zoals regio, dag van inzet (weekenden in de zomer zijn altijd erg populair) en aantal uren. Het is belangrijk om rekening te houden met mogelijke voorbereidings- en nazorguren. De ingehuurde persoon moet zich verdiepen in jullie plannen, jullie wensen begrijpen, eventueel van tevoren contact opnemen met geboekte dienstverleners om ter plaatse een soepel verloop te garanderen. Gedurende voorafgaande gesprekken zal een wedding day manager jullie meestal ook adviserend bijstaan en jullie tips geven voor optimalisatie. Hoewel het moeilijk is een algemene uitspraak te doen over de kosten, rekent zo’n ceremoniemeester gemiddeld tussen de 80 en 150 euro per uur.”

Mogelijke taken

“Alles kan, niets moet: wat de planner op deze dag voor jullie doet, beslissen jullie! De taken kunnen natuurlijk variëren. Elke professionele ceremoniemeester heeft net andere taken in hun pakketten, vraag dat dus goed na.”

One day wedding manager: een professionele ceremoniemeester
Foto: Flo Huber

Svenja Schirk is een gepassioneerde huwelijksplanner en gecertificeerde business coach met 13 jaar ervaring in de bruiloftsindustrie. www.freakin-fine-coachings.de

Mogelijke taken van de professionele ceremoniemeester

X Voorafgaand overleg met het bruidspaar over de volgorde, wensen en ideeën.

X Samen een geoptimaliseerd draaiboek opstellen.

X Professionele beoordeling van het proces.

X Aanspreekpunt voor jullie gasten.

X Contactpersoon voor geboekte dienstverleners.

X Coördinatie van alle dienstverleners tijdens de opbouw, de bruiloft zelf en de afbouw (bijv. Waar moeten leveringen naartoe? Waar is de koeling voor de bruidstaart? Wie wijst de DJ waar hij/zij op moet bouwen? Zijn er voldoende kinderstoelen en waar moeten ze geplaatst worden?).

X Vervoer coördineren.

X Uitvoering van de tafelindeling: naambordjes verspreiden, eventueel gastgeschenken plaatsen.

X Decoraties controleren of eventueel overnemen.

X Het draaiboek in de gaten houden.

X Korte aankondigingen doen, bijv. voor speciale programmapunten.

X Cadeaus van gasten naar een veilige plaats brengen.

X Toespraken of spelletjes coördineren.

X Een EHBO-koffer bij de hand hebben.

X Onvoorziene situaties beheren.

6 redenen voor een professionele ceremoniemeester

Minder stress

Vooral op de trouwdag zelf kan het stressniveau hoog zijn. Het is het moment waarop alles samenkomt en soepel moet verlopen. Er kan natuurlijk altijd iets misgaan of anders lopen. Wat fijn als er iemand ter plaatse is die deze stress kan wegnemen! Jullie kunnen vertrouwen op iemand die het aanspreekpunt is voor alle zaken.

Dubbele controle

Al vooraf neemt de wedding day manager een belangrijke taak op zich: het controleren van jullie huidige planning. Je krijgt tips over wat er nog geoptimaliseerd moet worden en aanwijzingen als de geplande volgorde problematisch zou kunnen zijn. Deze dubbele controle, een professionele blik op alles, is goud waard.

Professionele begeleiding

Vooraf of op de trouwdag zelf: een professional staat jullie bij met expertise. Het is geruststellend om een professionele begeleiding aan je zijde te hebben, vooral op een dag die niet herhaald kan worden.

Voel je als een gast op de dag zelf

Niets is zo belangrijk op jullie trouwdag als jullie zelf! Het is jullie dag, en jullie moeten er volop van kunnen genieten. Alles wat je bezighoudt, kun je overlaten aan de Wedding Day Manager zodat je je echt als een gast kunt voelen.

Belast niemand anders

Wil jij je zus, vriendinnen of familie ook laten genieten van jullie dag? Met een professionele ceremoniemeester hoeft niemand zich druk te maken om de planning. Of misschien heb je speciale wensen en zie je niemand uit je omgeving die wensen tot leven laten komen? Ook dan kan een professional waardevol zijn.

Vast contactpersoon

Een groot voordeel voor alle geboekte dienstverleners is het hebben van een vast aanspreekpunt ter plaatse, idealiter een Wedding Day Manager. Door vooraf aan iedereen de naam en het telefoonnummer van de ceremoniemeester door te geven, kan er altijd direct contact opgenomen worden. Dit is ideaal om snel en ongecompliceerd kleine hobbels te overwinnen.

One day wedding manager: een professionele ceremoniemeester
Foto: Micheile Henderson / Unsplash