BABS Soraya over MAFS en nieuwe trouw-tradities 

Soraya de Bakker straalt dit seizoen als één van de trouwambtenaren van Married at First Sight. Ze is een hopeloze romanticus en dolgelukkig in de 'liefdesbranche' te mogen werken. Aan ons vertelt ze alles over MAFS en haar mooiste ceremonie-avonturen.

BABS Soraya over MAFS en nieuwe trouw-tradities
Foto: Nander de Wijk

Married at First Sight

Hoewel we Soraya kunnen kennen als actrice en presentatrice, kent Nederland haar nu voornamelijk als BABS van Married At First Sight. Ze doet dit seizoen voor het eerst mee en kreeg de eer om Loes & Wichian en Paula & Remco te trouwen. “Ik vond het super leuk om te doen! Het is een ontzettend leuk team met hele leuke mensen die hard hun best doen om alles zo goed mogelijk te laten slagen,” vertelt ze onze redactie.

Het is dan ook geen verrassing dat ze als trouwambtenaar al fan was van het programma. Of het altijd al haar droom is geweest om babs bij Married At First Sight te zijn, is ze eerlijk in: “Ik heb nooit gekeken met het oog van ‘hier wil ik per se staan’ dat niet, maar ook niet dat ik het niet zou doen. Ze hebben mijn website gevonden en mij een mailtje gestuurd en gevraagd of ik langs wilde komen op kantoor en dat deed ik maar al te graag.”

“Ik mocht echt mijn eigen ding doen”

De Soraya die we op TV zien, is dan ook de Soraya die je bij iedere andere trouwceremonie zal ontmoeten. “Ik vond het vooral heel leuk dat ik écht mijn eigen ding mocht doen. Ik heb de bruidsparen zelf gesproken en ze het hemd van het lijf gevraagd. Vervolgens mocht ik ook zelf de speech schrijven.” RTL heeft zich dus eigenlijk niet met het proces bemoeid en alles vooral in zijn natuurlijke loop gelaten. “De hele ceremonie is echt. Het enige dat RTL doet, is het plaatsen van de camera’s.”

Stoer

Naast dat ze het team van MAFS hartstikke leuk vindt, is ze ook erg te spreken over hoe stoer ze iedereen eigenlijk vindt. Neem de experts, “Ik vind het ontzettend knap want het is een enorme verantwoordelijkheid.” Aan de hand van vorige seizoenen is te zien dat de experts hier en daar echte succesverhalen gecreëerd hebben, dus ze zijn wel degelijk goed in hun werk. Maar ook de kandidaten vindt Soraya stoer, want “ze gaan gewoon écht met elkaar trouwen.”

BABS Soraya over MAFS en nieuwe trouw-tradities
Foto: Studio Haviq // Nander de Wijk

Maar… wat is een BABS eigenlijk?

Babs staat voor Buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijke Stand, oftewel iemand die in Nederland huwelijken mag sluiten. Je hebt dan ook nog het verschil tussen een zelfstandige trouwambtenaar of een ‘gewone’ babs. “Zelf werk ik vanuit de gemeente Utrecht, dat is mijn standplaats. Buiten Utrecht werk ik dan als zelfstandige trouwambtenaar en kunnen bruidsparen mij benaderen” legt Soraya uit. Bij de gewone babs ligt het net wat anders. Bruidsparen die bij de gemeente Utrecht trouwen krijgen dan een trouwambtenaar aangewezen, zij kunnen er geen kiezen. Dit is dus niet in iedere gemeente zo. Zelf weet de babs dan dus óók niet wie ze voor zich krijgen om te trouwen.

Haar eigen voorkeur gaat stiekem toch wel uit naar haar trouwambtenaar-werk als zelfstandige. “Als zelfstandige kun je veel meer tijd en energie in de bruidsparen steken. Hierdoor kun je persoonlijker zijn en is het wat uitgebreider. Als zelfstandige benaderen bruidsparen mij, dus zij gaan er vanuit dat wij een goede klik hebben.” In beide gevallen spreekt Soraya van tevoren met de bruidsparen af, al heeft ze daar tijdens haar werk als zelfstandige trouwambtenaar net wat meer tijd hiervoor.

Van actrice naar trouwambtenaar

Op de vraag waarom ze trouwambtenaar is geworden, hoeft ze niet lang na te denken: “Omdat het het allerleukste beroep is ter wereld!” Op een gegeven moment dacht ze bij zichzelf ‘wat kan ik nog meer doen?’ om uiteindelijk bij trouwambtenaar uit te komen. Haar passie voor bruiloften, trouwen, en liefde gaat op deze manier perfect samen met haar ervaringen en passie met voor groepen staan en mensen toespreken. Want, zo zegt ze zelf “het is een verlengde van het werk wat ik al deed.”

BABS Soraya over MAFS en nieuwe trouw-tradities
Foto: Studio Haviq // Nander de Wijk

Een persoonlijk verhaal

We hadden het net al over bruidsparen die ze het hemd van het lijf vraagt om uiteindelijk een zo mooi en persoonlijk mogelijk verhaal te kunnen leveren. Vooral bij Married At First Sight was een persoonlijke ceremonie een must. “Ze [de deelnemers] kennen elkaar niet, ik ben de eerste die hen gaat vertellen wie ze tegenover elkaar hebben. Het was mijn taak om te vertellen ‘dit is diegene met wie je gaat trouwen”’. Aan Soraya dus de eervolle taak het kersverse bruidspaar te vertellen waarom ze gekoppeld zijn en wat ze -waarschijnlijk- leuk gaan vinden aan elkaar.

Normaal gesproken gaat zo’n speech tijdens de ceremonie meer over hoe het stel elkaar heeft ontmoet en welk pad ze samen al hebben bewandeld. “Het is hun dag, we zijn met z’n allen bij elkaar gekomen om hun liefde te vieren. De ceremonie is echt voor hen gemaakt.” Door zo veel mogelijk vragen te stellen en ook zo veel mogelijk details te achterhalen, komt ze iedere keer weer met een mooi en persoonlijk verhaal.

JAAAAAA, ik wil!!

Eén van haar mooiste herinneringen aan een ceremonie die zij mocht voltrekken, is die van een bruidspaar dat elkaar jaren lang uit het oog verloor en weer opnieuw vond om uiteindelijk samen te eindigen. “Ze kenden elkaar al wel heel erg lang, maar zoals dat soms ook in een film kan gaan, waren ze niet meteen bij elkaar. Ze waren een setje, dan weer los, kwamen ze elkaar weer tegen en weer los enzovoort. Super romantisch kwamen ze elkaar weer tegen, zoals het lot het bedoelt heeft, en gingen ze vol voor elkaar. Hun liefde was zo puur en zo echt. Het moment dat ik het officiële gedeelte deed – het jawoord- en ze beiden ja hadden gezegd, greep hij haar vast en gooide hij haar zowat in de lucht. Terwijl hij dat deed riep hij JAAAA!! Je staat hier dan maar een meter vanaf, kippenvel.”

Uit het hart

Het zelf schrijven en uitspreken van de geloften door het bruidspaar is redelijk nieuw in Nederland. In Amerika wordt het al jaren gedaan en is het vanuit daar komen overwaaien. Ook heeft het grootste gedeelte van de huwelijken die Soraya voltrekt geloften in de ceremonie verwerkt. “Ik vind het heel mooi en bijzonder, net zo op het moment voordat je echt gaat trouwen. Als het uit het hart komt, oprecht en gemeend, is het altijd mooi.” Vooral kleine inside dingetjes tussen het bruidspaar zelf doen het goed.

“Wat ik wel leuk vind aan MAFS is dat de geloften altijd gedaan worden. Dat de kandidaten iets moeten schrijven voor hun onbekende aanstaande” laat Soraya ons weten.

BABS Soraya over MAFS en nieuwe trouw-tradities
Foto: Studio Haviq // Nander de Wijk

Ieder z’n eigen ding

Naast het toevoegen van geloften aan de Nederlandse ceremonies, merkt Soraya nog meer veranderingen op. “Verrassingshuwelijken gebeuren geregeld. Dan kom je met z’n allen bij elkaar en is het een verassing dat er getrouwd wordt. Maar wat je vóóral veel ziet, is dat mensen echt hun eigen ding doen.” Trouwen hoeft anno nu namelijk niet per se, dus wanneer men het dan doet, doen ze het tegenwoordig het liefst op hun eigen manier. Steeds vaker lijken mensen los te laten aan oude tradities of verwachtingen van anderen en creëren hierdoor nieuwe tradities. “Nu doet men het echt om de verbintenis aan te gaan met elkaar.”

Het stel dat Soraya eerder aankaartte bijvoorbeeld, hadden een avondceremonie. Ook dit is redelijk nieuw. En na de ceremonie? “Direct begon het feest en was hun openingsdans op happy hardcore. Ze kwamen hakkend binnen en de bruid gooide het boeket door de ruimte.”

Tips voor bruidsparen en hun BABS-zoektocht

Nog voordat Soraya aan haar tips begint, kaart ze vast aan dat ze het enorm fijn vindt dat bruidsparen tegenwoordig steeds meer moeite steken in het uitzoeken van een trouwambtenaar. Dat ze vaker inzien dat het hebben van een passende BABS een ceremonie echt leuker kan maken. Doordat het zo belangrijk is, vindt ze het soms moeilijk dat ze niet als een trouwfotograaf een portfolio met werk tevoorschijn kan toveren waarvan mensen direct herkennen of het bij ze past of niet. “Bij een trouwambtenaar moet het echt op gevoel, heb je er klik mee, voelt goed? Dat je denkt; die mag mijn verhaal vertellen. Dus als tip zeg ik ‘ga lekker op je gevoel afgaan en zoek goed rond.'”

BABS Soraya over MAFS en nieuwe trouw-tradities
Foto: Studio Haviq // Nander de Wijk

Lees hier onze samenvattingen van Married At First Sight:

Married At First Sight aflevering 1

Married At First Sight aflevering 2

Married At First Sight aflevering 3

Married At First Sight aflevering 4

Married At First Sight aflevering 5

Married At First Sight aflevering 6

Married At First Sight aflevering 7

Married At First Sight aflevering 8