Trouwtradities, waar komen ze vandaan?

Je hebt de wedding bells wel horen rinkelen, maar je weet niet precies waar de klepel hangt als het gaat om tradities op je trouwdag. We nemen je mee langs de bekendste uitdrukkingen en tradities in trouwland. Kun jij vanavond je verloofde omver blazen met je nieuw opgedane kennis.

 

In het huwelijksbootje stappen

Bruidsparen stapten vroeger in een prachtig versierd bootje dat hen naar de kerk bracht. De twee verloofden namen dus letterlijk plaats in het huwelijksbootje.

 

Een boterbriefje halen

Een boterbriefje gaf mensen in tijden waarin gevast werd toestemming om toch zuivelproducten te mogen gebruiken. Daarna werd het vooral schertsend toegepast: zonder boterbriefje ook geen toestemming voor iets. Zoals een huwelijk dus.

 

Over de drempel tillen

De bruidegom tilt zijn kersverse bruid over de drempel van hun huis, zodat de bruid geen kwade geesten mee naar binnen neemt vanuit haar ouderlijk huis.

 

Wittebroodsweken

De eerste zes weken van jullie huwelijk worden de wittebroodsweken genoemd. Witbrood was vroeger een luxeproduct en werd alleen gegeten bij feestelijke gelegenheden. Een bruiloft is natuurlijk een feestelijke gelegenheid bij uitstek.

 

Rijst gooien

Een gebruik vanuit het Verre Oosten. Rijst wordt gezien als teken van vruchtbaarheid en met het toewerpen wens je het bruidspaar een vruchtbaar en gelukkig leven toe samen.

Tip: In veel gemeenten mag niet meer met rijst gegooid worden na een trouwceremonie. Soms mogen alternatieven wel, zoals bloemblaadjes of biologisch afbreekbare confetti. Check altijd even bij jullie gemeente wat toegestaan is.

 

Regionale tradities

Wist je dat ons land diverse regionale tradities kent die met de bruidsschat te maken hebben? Zo werd vroeger in de Achterhoek vaak een koe cadeau gedaan aan de bruidegom door de ouders van de bruid.

 

Categorie:  Nieuws Tags: tradities, trouwdag
Gerelateerde inhoud
Inloggen