© Swantje Neubohn

Bruiloftsmuziek: de tien belangrijkste vragen en antwoorden

Wanneer moeten we de dj boeken? Eten de muzikanten mee? Hoe zit het met pauzes? Van vergoedingen wegens auteursrechten tot de omgangsvormen met de muzikanten: hier vind je de antwoorden op belangrijke vragen rondom jullie bruiloftsmuziek.

1. Eten de bandleden of de dj mee?

Dat mogen jullie zelf beslissen. Het is wel heel vriendelijk als jullie de bandleden of dj laten mee-eten. De muzikanten zullen dat zeker waarderen. Weet je niet goed wat je moet doen? Je kunt ook gewoon aan de muzikanten zelf vragen wat zij willen of verwachten, bijvoorbeeld tijdens het eerste gesprek.

2. Waar moet de band zitten?
Jullie hoeven niet direct een speciale tafel klaar te zetten voor de bandleden. Als jullie daar plek voor hebben, is dat uiteraard heel mooi. Zo niet, dan kunnen de artiesten staand eten of achter het mengpaneel.

3. Moet ik de bandleden of dj drinkgeld geven?
Dat kun je overwegen, maar het is over het algemeen niet vanzelfsprekend. Heeft de band tijdens jullie avond echter het dak eraf gespeeld? Dan kunnen jullie ze natuurlijk best een drankje aanbieden.

4. Hoe zit het met pauzes?
Een liveband heeft tussendoor een pauze nodig. Dan kunnen ze even bijkomen en zich voorbereiden op het volgende deel. Een goede dj heeft meestal geen pauze nodig en draait non-stop door.

5. Zal ik muziek draaien bij de verwelkoming van de gasten?
Achtergrondmuziek is altijd prachtig! Nog een voordeel: als de dj bij de ontvangst al aanwezig is, kunnen de gasten nog verzoeknummers doorgeven voor later op de dag. Ook hebben ze eventueel tijd om details door te spreken als ze bijvoorbeeld een liedje of stukje hebben voorbereid waar muziek aan te pas komt.

6. Hoe lang van tevoren moet ik een band of dj boeken?

Hebben jullie je trouwdatum vastgelegd en de locatie geboekt? Dan is het tijd om een band of dj te regelen. Ideaal is om zes tot acht maanden voor de bruiloft de muzikanten te boeken.

7. Hoeveel ruimte heb ik nodig voor de band, dj of dansvloer?
Houd bij de indeling van je feestlocatie alvast rekening met de muziek en dansvloer. Zo hoef je na het diner niet te schuiven en sjouwen met tafels om plek te maken om te dansen.

8. Moeten we betalen voor de muziek wegens auteursrechten?
Nee. Jullie hoeven geen vergoedingen te betalen door auteursrechten, omdat een bruiloft een privéfeest is.

9. Hoe lang laten we de muziek spelen?
Zolang als jullie willen! Daarna laat je het feest beetje bij beetje ten einde lopen of je geeft de dag een bewuste afsluiting. Maak bijvoorbeeld te midden van al jullie dierbaren nog één laatste dans. Zo sluit je de dag romantisch af.

10. Wat als er iets kapot gaat?
Maak je geen zorgen! Jullie hebben uiteindelijk professionals geboekt. Ze hebben meestal reservemateriaal bij zich voor als er iets kapot gaat. Zo niet, dan weten ze wel waar ze snel iets vandaag kunnen halen. Ontspan!
Categorie:  Muziek & Entertainment Tags: Bruiloftsmuziek, trouwen, bruiloft, muziek, band, dj, locatie, feest, huwelijk
Gerelateerde inhoud
Inloggen