© www.weddingconcepts.co.za
© www.weddingconcepts.co.za
© www.weddingconcepts.co.za
© www.weddingconcepts.co.za
© www.weddingconcepts.co.za
© www.weddingconcepts.co.za

Alles over het huwelijksdiner

Jullie eerste diner als man en vrouw wordt er één om nooit te vergeten. Maar voordat je kunt kiezen tussen een walking dinner, een buffet of een à-la-cartediner, wil je natuurlijk weten wat de verschillende termen precies betekenen. 

À la carte
Diner waarbij je aan de hand van het menu zelf de maaltijd kunt samenstellen door te kiezen uit verschillende voor-, hoofd- en nagerechten. Vooral geschikt voor kleine bruiloftsgezelschappen.

Antipasto
Een licht, Italiaans aperitiefje, zoals plakjes serranoham of prosciutto, maar ook mozzarella en tomaten of een handjevol amandelen of olijven.

Aperitief
Een (meestal alcoholische) drank die voor het eten wordt gedronken om de eetlust op te wekken. Dit kan bijvoorbeeld een sherry of een martini zijn, maar ook een (wedding)cocktail.

Appetizer
Kleine hapjes die voor een maaltijd geserveerd worden en bedoeld zijn om de eetlust op te wekken.

Amuse
Zeer klein gerecht (minihapje) ter bevordering van de spijsvertering en om de smaakpapillen ‘wakker’ te maken. Tegenwoordig wordt dit vaak bij het plaatsnemen aan tafel aangeboden, maar oorspronkelijk wordt een amuse tussen de gangen door geserveerd. 

Buffet
Een grote tafel met verschillende gerechten. Gasten kiezen zelf wat ze lekker vinden en keren dan terug naar hun tafel. Ideaal als jullie veel gasten hebben. Een combinatie van een geserveerd diner en bijvoorbeeld een dessertbuffet is ook leuk.

Hors-d’oeuvre
Een menugang die voor het hoofdgerecht komt. Vergelijkbaar met een voorgerecht, maar een hors-d’oeuvre is een licht gerecht zoals kaas of worst, terwijl een voorgerecht een wat uitgebreidere maaltijd is.

Menu dégustion
Dit grote menu met veel kleine gerechten is voor echte foodlovers.

Mezze
Griekse benaming voor kleine gerechtjes afkomstig uit de mediterrane keuken.

Sommelier
Een wijnkelner, oftewel iemand die zich heeft gespecialiseerd in wijnen en kan adviseren welke wijnen bij welke gerechten passen.

Souper
Een lichte maaltijd die na 22.00 uur wordt geserveerd.

Spoom
Een tussengerecht om de maaltijd te laten zakken en de smaak in de mond te neutraliseren. Een sorbet is een populaire keuze. Ingrediënten zijn vaak witte wijn en citrusvruchten. Een spoom wordt koud opgediend.

Table d’hôte
Een maaltijd volgens een beperkte menukaart. Gasten kunnen bijvoorbeeld kiezen uit twee of drie gerechten per menugang of ze geven vooraf hun voorkeur voor vlees, vis of vegetarisch aan.

Tapas
Mix van kleine Spaanse gerechtjes zoals olijven, ham, inktvis of kaas, vergelijkbaar met antipasto of mezze.

Walking dinner
Mini-maaltijden worden op bordjes of in schaaltjes door obers geserveerd. Er zijn geen gedekte tafels, gasten kiezen wat ze willen als het eten langskomt. Geschikt voor informele bruiloftsdiners.
 
Categorie:  Bruidstaart & patisserie Tags: huwelijksdiner, diner, maaltijd, gasten, bruiloftsgasten, tafelschikking, dinertafels, bruiloftsdecoratie, eten, gerecht, buffet, gangen, à-la-carte, menukaart, wijn, walking dinner, bruiloft buffet, bruiloftsbuffet
Gerelateerde inhoud
  • 20 vragen aan je locatie 20 vragen aan je locatie
  • Lekker én stijlvol eten en drinken Lekker én stijlvol eten en drinken
  • Liever geen bruidstaart? Liever geen bruidstaart?
  • Alle soorten huwelijksdrukwerk uitgelegd Alle soorten huwelijksdrukwerk uitgelegd
Inloggen