Een bruiloft zonder familieperikelen

Jullie bruiloft draait om jullie en degenen van wie jullie houden. Maar wat doe je als je familie een samengesteld karakter heeft en niet iedereen even goed met elkaar door één deur kan? No worries, dat hoeft de bruiloftspret niet te drukken.

We vroegen topweddingplanner Astrid Blaauw, van Astrid Blaauw Weddings & Events, naar tips om van jullie trouwdag een prachtige én vredige dag te maken, ongeacht jullie familiesamenstelling en eventuele gevoeligheden.

Ouders met nieuwe partners
Astrid zit bijna tien jaar in het vak en komt in haar werk allerlei soorten families tegen: “Ik werk regelmatig voor bruidsparen waarvan de bruid of de bruidegom uit een gescheiden of samengesteld gezin komt. Vaak zijn de onderlinge verhoudingen erg goed, maar helaas komt het ook weleens voor dat dit verstoord is. En dit kan een grote druk op het bruidspaar leggen.” Dan is het natuurlijk fijn om in de aanloop naar de grote dag die druk van de bruiloftsketel te halen door slim te organiseren én te communiceren.

De trouwceremonie
Zo kan de ceremonie een spannend moment zijn, bijvoorbeeld als je ouders niet naast elkaar willen zitten. “Als het niet mogelijk is dat ouders met hun nieuwe partner(-s) bij elkaar zitten, stap hier dan van af”, raadt Astrid aan. “Kies op gevoel en plaats de ouders uit elkaar. Zorg er wel voor dat alle ouders op de eerste rij zitten. Vraag aan de locatie hoeveel stoelen er aan iedere kant van het gangpad kunnen staan en ga dan aan de slag met de seating.”

De tafel van…
Ook de tafelindeling kan voor wat hoofdbrekens zorgen. Maar wees gerust, ook dat is makkelijk op te lossen. “Als de situatie niet toelaat dat jullie ouders bij jullie aan tafel zitten, zorg er dan voor dat de zij met hun nieuwe partner(s) aan een tafel zitten met hun eigen familie en vrienden”, zegt Astrid. Omring jezelf dus met jullie beste vrienden en getuigen. Misschien anders dan je had gedroomd, maar nog steeds heel gezellig!

Wie nodig je uit?
Stel: je vader is hertrouwd, maar je moeder niet. En ze vindt het jammer dat ze alleen is. Dan wil je natuurlijk dat ze zich goed op haar gemak voelt. Geef bijvoorbeeld aan dat ze een goede vriendin mee mag nemen als ze dat leuk vindt. Of vraag iemand uit de nabije vrienden- en familiekring een beetje extra aandacht aan haar te geven. Een dansje bijvoorbeeld.

Rustige communicatie

Het klinkt misschien een beetje als een dooddoener, maar praat vooral goed met elkaar. “Zorg ervoor dat je op een rustige manier communiceert met alle ouders en vertel hen evenveel. Spreek vanuit je hart en leg uit waarom jullie bepaalde keuzes maken”, tipt Astrid. “Geef aan dat het om jullie dag gaat, en dat jullie graag willen dat het een hele mooie dag gaat worden, samen met de belangrijkste personen uit jullie leven.” 
Categorie:  Bruidsgasten Tags: trouwen, huwelijk, bruiloft, gastenlijst, gescheiden, hertrouwd, samengesteld gezin, familieperikelen, ruzie, weddingplanner, astrid blaauw
Gerelateerde inhoud
Inloggen