© Leintjes

Q&A uitnodigingen: hoe zit het ook alweer?

Het uitzoeken van jullie trouwkaart lijkt misschien een detail, maar het is best een cruciaal bruiloftsonderdeel. Voor de gasten is de uitnodiging alvast een tip van de sluier, die ook nog eens de belangrijkste essentials van de trouwdag bevat. Maar wat zet je er wel of niet op? 

Q: Als je zelf kaarten wilt laten ontwerpen, wanneer moet je daar dan mee beginnen?
A: Een half jaar voor je bruiloft, zo heb je de tijd om samen naar iets moois toe te werken.

Q: Wat moet er allemaal op de uitnodiging staan?
A: Niet alles! Beperk je tot de details die echt van belang zijn (zie kader). Jullie ceremoniemeester kan in een aparte brief bij de uitnodiging het volgende vermelden:
X Routebeschrijvingen
X Speciale cadeauwensen
X Wensen ten aanzien van smartphones en social media

Q: Wat is een RSVP?
A: RSVP staat voor ‘répondez s’il vous plaît’ oftewel ‘antwoord alstublieft’. Handig, want zo weet je hoeveel gasten je kunt verwachten.
Vraag gasten om te mailen naar de ceremoniemeester of stuur een apart antwoordkaartje mee mét postzegel. Deadline: drie tot vier weken na ontvangst van de uitnodiging. 

Q: Hoe kiezen we de juiste kleuren voor onze trouwkaart?
A: Zoek iets uit wat bij jullie persoonlijkheid én jullie thema past. Zorg dat alles wat je toepast in balans is met elkaar. Zo ontstaan de mooiste ontwerpen.

Q: Hoe kun je speciale verzoeken op een leuke manier verwoorden, zonder mensen voor het hoofd te stoten?
A: Wij geven je hier een aantal voorbeelden.
  • Dresscode: ‘Wij vinden dat chic en stijlvol wel mag, liefst met wat roze op deze bijzondere dag’. Of: ‘Je kledingkeuze is aan jou. Tip: onze themakleur is blauw’. Of: ‘We vragen één ding aan ons trouwbezoek: liever geen spijkerbroek’. 
  • Kinderen niet (de hele dag) welkom: ‘Kinderen zijn fijn, maar voor ons trouwfeest iets te klein’. Of: ‘Om uitgebreid met iedereen te kunnen praten, vragen we jullie om kinderen thuis te laten’. Of: ‘Voor uw en ons plezier, zijn kinderen tot 20.00 uur welkom hier’.
  • Cadeauwensen: ‘We sparen voor een onvergetelijke huwelijksreis’. Of: ‘We hebben genoeg spullen, het liefst willen we ons spaarpotje aanvullen’. Of: ‘Wilt u ons een cadeautje geven? Op [website] hebben we een lijstje geschreven’.

Q: Hoeveel uitnodigingen moeten we bestellen?

A: Niet elke gast hoeft een eigen kaart te krijgen. Reken zo’n zeventig procent van het totaal aantal gasten of stuur één kaart per stel of gezin. Handig: bestel ongeveer 25 procent extra voor het geval dat en bewaar er zelf ook eentje.

Q: Hoeveel postzegels moeten er op de kaart?
A: Laat je trouwkaart inclusief envelop en andere extra’s wegen bij een postpunt om erachter te komen hoeveel postzegels je moet plakken. Er zijn speciale hartjespostzegels te koop en je kunt ook postzegels laten bedrukken met een eigen foto.

Q: Wanneer moeten we de uitnodigingen versturen?
A: In principe is zes tot acht weken voor de bruiloft een mooi uitgangspunt. Wil je er zeker van zijn dat alle gasten hun agenda vrijhouden, stuur dan zodra de trouwdatum bekend is, een save-the-date
Categorie:  Huwelijksdrukwerk en bedankjes Tags: trouwen, trouwkaart, wat vermelden op trouwkaart, wanneer trouwkaarten sturen, trouwkaart hoe hoort het, uitnodigingen, gastenlijst, weddingplanning, bruiloft, huwelijk
Gerelateerde inhoud
Inloggen