Interview: bruidsfotograaf Marco Schwarz

 De gerenommeerde bruidsfotograaf Marco Schwarz uit Mainz, Duitsland, fotografeert bruidsparen over de hele wereld. Speciaal voor Bruid & Bruidegom Magazine deelt hij zijn tips voor grappige bruidsportretten en originele groepsfoto’s én vertelt hij over zijn liefde voor zwart-wit.
 
 Hoe omschrijf je jouw fotografiestijl?
 “Dat kunnen anderen waarschijnlijk beter. Ik zou mezelf in ieder geval als origineel willen omschrijven, omdat ik nooit probeer om anderen te imiteren. Mijn ideeën en composities zijn echt door mij bedacht. Er zijn mensen die mijn stijl als artistiek omschrijven. Dat is een mooi compliment, want schilderen of schrijven kan ik niet: ik druk me uit door middel van mijn foto’s.”
 
 Waarom lenen zwart-wit foto’s zich zo goed voor bruidsfotografie?
 “Ik hou zowel van kleur als van zwart-wit. Mijn bruidsreportages bestaan voor ongeveer zeventig procent uit kleur en dertig procent uit zwart-wit beelden. Het voordeel van zwart-wit is dat je niet wordt afgeleid door de kleuren! Dat is vooral mooi wanneer je emoties en bijzondere momenten in beeld wilt brengen; bruiloften zitten er vol mee.”
 Je reist met bruidsparen de hele wereld over…
 “Ik fotografeer bruidsparen uit heel Europa en zelfs erbuiten. Maar er zijn ook Duitse bruidsparen die mij meenemen naar het buitenland; voor een bruidsreportage of voor een post-weddingshoot. Vaak kiezen bruidsparen voor een bestemming waaraan ze speciale herinneringen hebben, zoals de plek waar het aanzoek is gedaan of hun favoriete vakantiebestemming. Er zijn ook bruidsparen die aan mij vragen: ‘Waar wil jij naartoe?’ Zodoende ga ik binnenkort naar Cuba.”
 
 Hoe creëer je een gezellige en ontspannen sfeer tijdens de fotoreportage?
 “Dat heeft veel met de bekende klik te maken. Ik praat veel met mijn bruidsparen en ik maak ze graag aan het lachen. Daarnaast leg ik altijd uit hoe de reportage zal verlopen en welke poseeropdrachten ik geef. Maar we hebben natuurlijk ook gewoon veel lol samen tijdens de reportage!”

 De groepsfoto’s: vaak staan de gasten kaarsrecht naast elkaar, recht voor de camera. Kan dat ook anders?
 “Vaak maak je, voordat je aan de creatievere foto’s begint, ook klassieke groepsportretten. Voor het schieten van grappige beelden, breng ik de groep in beweging en ik geef opdrachten. Ik laat iedereen bijvoorbeeld met elkaar praten. Zo vergeten ze de camera; heel belangrijk voor ongedwongen foto’s. Het is bij bruiloften de kunst om de gasten het kijken in de camera af te leren. Als ze na de groepsfoto’s klappen, weet ik dat het goed is gegaan.”

Categorie:  Bruidsfotografie en -videografie Tags: Bruidsfotografie, fotograaf, Marco Schwarz, trouwfotograaf, huwelijksfotografie, fotoalbum, trouwalbum, trouwfoto's, poseren, portret, huwelijksportret
Gerelateerde inhoud
Inloggen