© Ronald de Boer voor Studio 5982

Cursus trouwringen: oogverblindende diamanten

Gaan jullie voor een mooie gladde trouwring of willen jullie er één met diamanten? Bij het uitzoeken van de ring, kiezen veel vrouwen (en steeds meer mannen!) voor een ring met bling.

Het woord ‘diamant’ komt uit het oude Grieks en betekent heel toepasselijk ‘onverslaanbaar’. Diep onder de grond wordt koolstof samengedrukt tot een diamant ontstaat, de hardste steen ter wereld. Het is de perfecte edelsteen om in een trouwring te zetten die iedere dag wordt gedragen en daardoor behoorlijk wat te verduren krijgt. 

De vier C’s
De kwaliteit van diamanten kan erg verschillen en iedere steen wordt beoordeeld op de vier C’s: carat, colour, clarity and cut.

Carathet gewicht van een diamant wordt in karaat gemeten. Eén karaat staat voor 0,2 gram.
 
Colourmet het blote oog is het bijna niet te zien, maar de meeste diamanten hebben een kleur. Hoe kleurlozer (witter) de diamant, hoe zeldzamer en dus kostbaarder hij is. 
 
Claritytijdens het vormingsproces van de diamant worden er vaak minuscule sporen van andere mineralen in de diamant opgenomen. De grootte, het aantal en de plaats van deze insluitsels beïnvloeden de zuiverheid van een diamant en dus de waarde.
 
Cutruwe diamanten worden geslepen om de mooie fonkeling te maximaliseren. De slijpvorm heeft ook invloed op de waarde van een diamant.

Slijpvormen
 
Briljantrond geslepen
Ovaalovale diamant
Marquiseovale diamant die in puntjes uitloopt
Peerdruppelvormig
Hartvormigin de vorm van een hartje 
Emeraudeachthoekige, langwerpige diamant
Princessvierkant met vlakke bovenkant
Radiantachthoekige, vierkante diamant
Categorie:  Trouwringen Tags: aanzoek, verloving, trouwringen, trouwsieraden, sieraden, ringen, goud, diamanten
Gerelateerde inhoud
Inloggen
NL SB Immediate