Zó word jij Mr. Perfect!

Je bent niet alleen haar vriend en verloofde, maar ook haar Mr. Perfect. En zeker na het lezen van dit artikel, want dan heb je alle ins en outs van de trouwetiquette onder de knie. Laat haar hart smelten op jullie bruiloft!

Speech
Toespraken horen bij de bruiloft, ook voor de bruidegom. Kies het moment voor je toespraak met zorg. Je wilt dat alle gasten erbij zijn en je goed kunnen verstaan.

Het jasje
Een open jasje tijdens de ceremonie is een no-go, maar dat geldt ook voor een volledig gesloten jasje. Houd tijdens de ceremonie de onderste knoop van het jasje open. Er zijn echter uitzonderingen. Heb je een jasje met slechts één knoop of twee rijen knopen naast elkaar, sluit dan het jasje volledig. Als je een gilet draagt, blijft de onderste knoop altijd open. 

Bloemen en bolide 
Het is traditie dat de bruidegom het boeket regelt. Toch zijn er genoeg bruiden die liever zelf hun bruidsbloemen uitkiezen. Verdeel daarom de taken. De bruid zoekt het boeket uit en jij haalt het op de ochtend van de bruiloft op. Een andere, wellicht wat interessantere, taak voor de bruidegom is het regelen van het vervoer. Want wie wordt er niet gelukkig van mooie en snelle auto’s? 

Huwelijksreis
In de takenverdeling staat ook de huwelijksreis in de kolom van de bruidegom. Je kunt ervoor kiezen om de hele reis geheim te houden tot het moment van vertrek, maar jullie kunnen natuurlijk ook samen plannen maken.

Ringen
Van oudsher is het zo dat katholieke bruidegoms hun trouwring aan de linkerhand dragen, terwijl protestante bruidegoms voor de rechterhand kiezen. Speelt geloof voor jou geen rol? Draag je ring dan aan de hand die voor jou het prettigst is.

Hoed
Dol op hoeden? Geweldig! Want met een mooie hoed kun je je pak mooi afstylen. Een grote zwarte cilinderhoed bij een rokkostuum, een grijze hoed bij een mooi jacquet of een pet als je pak retro is. Onthoud wel de volgende regel: mannen dragen binnen geen hoed.

Bruidschat 
Vroeger was het de gewoonte om na de huwelijksnacht een bruidschat te geven aan de bruid. Deze ‘morgengave’ was zelfs vastgelegd in de wet. Ondanks dat het nu niet meer verplicht is, kun je toch nog een mooi cadeau aan je bruid geven, zoals een sieraad. 

Naar binnen
Zijn jouw bruid en jij van plan om samen de trouwzaal of de kerk binnen te lopen? Dan zijn ook daar etiquetteregels voor: bij het binnenkomen loop jij rechts van je aanstaande. Wordt je bruid weggegeven door haar vader? Dan hoef je alleen te onthouden dat jij bij het verlaten van de trouwzaal links van haar loopt.

Tafeletiquette 
Traditioneel gezien zit de bruid links van jou tijdens het diner. Naast de bruid zit jouw vader en naast jou zit je schoonmoeder. Jouw moeder en schoonvader zitten tegenover jullie. Als er nog meer gasten aan jullie tafel zitten, plaats je mannen en vrouwen afwisselend naast elkaar. Maar dit hoeft niet. Je kunt er ook voor kiezen om de getuigen naast je te hebben. 

Blote benen
Officieel mag je, als bruidegom, geen blote benen laten zien op je bruiloft. Draag daarom lange kniekousen. Zelfs zo lang, dat als je zit en je broek een stukje omhoog schuift, er nog steeds geen bloot been zichtbaar is. 

Dansen
Aan dansen zul je niet ontkomen op je bruiloft. Zo is er de eerste dans met de bruid, maar daarna is het traditie om de moeder van de bruid ten dans te vragen. Tip: toch niet zo zeker van je dansskills? Dans met je schoonmoeder op een liedje in een stijl die je kent.
Categorie:  Bruidegom Tags: trouwen, bruiloft, huwelijk, bruidegom, etiquette, regels, traditie, organisatie
Gerelateerde inhoud
  • Bruidegom: speciaal voor hem! Bruidegom: speciaal voor hem!
  • Alles over de corsage! Alles over de corsage!
  • Be prepared: voorbereidingstips voor hem Be prepared: voorbereidingstips voor hem
  • Bruidegom + hoed = heel trendy! Bruidegom + hoed = heel trendy!
Inloggen
NL BA Essense NL BA Bedankjes