© Iris@dutchandfamous.com

Hoe plan je een bruiloft: de gastenlijst

Het samenstellen van de gastenlijst is leuk, maar zorgt vaak voor enige hoofdbrekens. Het liefst vier je jullie bruiloft met iedereen die je kent én leuk vindt. Maar passen al deze mensen ook in jullie budget? En biedt de locatie voldoende ruimte? 

Belangrijkste vragen
  • Hoe groot zal ons bruiloftsfeest ongeveer worden?
  • Als jullie je droomlocatie al gevonden hebben: hoeveel gasten passen erin?
  • Welke (en hoeveel) personen zullen in ieder geval een uitnodiging krijgen?

Kinderen op het feest
Bedenk of jullie ook de kinderen van jullie vrienden en familie willen uitnodigen en communiceer dit duidelijk en op tijd. Willen jullie alleen directe neefjes en nichtjes erbij, dan kunnen jullie deze kinderen leuke taken geven, zoals bloemenmeisje of ringendrager. Dan voorkom je misschien ook scheve gezichten bij vrienden en familie van wie de kinderen niet zijn uitgenodigd. 

Groepen
Voel je bij het maken van de gastenlijst voor de bruiloft vooral nergens toe verplicht en bedenk dat het jullie dag is. Het samenstellen van jullie gastenlijst, wordt makkelijker als jullie de gasten eerst in groepen verdelen: familie, kennissen, vrienden, collega’s… Dat kan ook van pas komen bij het bepalen van de tafelschikking. 

Met of zonder partner 
Je wilt je collega’s er graag bij hebben, maar als ze allemaal hun partner meenemen, past het niet binnen het budget. Mmm… lastig. Enerzijds nodig je liever niet te veel mensen uit die je nog nooit hebt gezien. Anderzijds weet je wellicht ook uit eigen ervaring dat een feestje mét je partner veel leuker is. Kom je er niet uit? Laat dan het budget de doorslag geven of je onderbuikgevoel. Misschien heb je wel een groep collega’s die het onderling heel leuk hebben met elkaar en hun partner niet zouden missen op jullie feest. 

B-lijst 
Als er een aantal gasten afzeggen, kun je overwegen om de twijfelgevallen op jullie B-lijst alsnog uit te nodigen. Doe dit wel op tijd, zodat niet opvalt dat ze in eerste instantie niet in de A-categorie vielen. 

Vrijgezellen 
Wel of geen date toestaan bij vrijgezelle vrienden? Dat is eigenlijk geheel afhankelijk van jullie budget en de locatie. Dat geldt overigens ook voor vrienden die nog maar net voor jullie bruiloft een nieuwe vlam hebben… Als er van deze vrienden ook andere bekenden op de bruiloft hebben, dan vermaken ze zich onderling ook wel. Enne.. van een bruiloft komt soms ook een nieuwe bruiloft! 
Categorie:  planning & organisatie Tags: bruiloft, plannen, gastenlijst, gasten, uitnodigen, receptie, feest, huwelijkslijst
Gerelateerde inhoud
Inloggen
NL BA Bedankjes NL BA Essense