Het Grote Gelddossier: de dresscode

Dresscodes, envelopjes, vrijgezellenfeesten: ook voor de gasten kan jullie bruiloft aardig wat geld kosten. Om te voorkomen dat money issues een eventuele pretbederver worden, maken we in Het Grote Gelddossier een aantal geldtopics bespreekbaar met gasten én bruidsparen. 

Een bruiloftsfeest met een thema: superleuk! Het geeft de dag een speciaal en persoonlijk tintje en de gasten zien er vaak uit om door een trouwringetje te halen. Maar… stel dat je geen outfit in de gewenste themakleur hebt? Of dat je never nooit een smoking of jacquet draagt, maar nu black tie op de uitnodiging ziet staan. Het zal zeker niet voor iedere bruiloftsgast een probleem zijn. Sterker nog, veel gasten tikken graag een nieuwe outfit op de kop om zelf ook een beetje te shinen op die bijzondere dag. Maar is je portemonnee niet toereikend, of heb je vier bruiloften in een jaar (het gebeurt): dan tikt dat lekker aan.

Als je er maar goed uitziet!
Een kleine meerderheid van de ondervraagde gasten besteedt ongeveer 100 euro aan een bruiloftsoutfit. Bij de overige gasten spendeert een derde tussen de 50 en 100 euro, een derde 150 euro en de rest geeft aan dat het niet uitmaakt. Zo zegt Nikki: “Ik heb voor een bruiloftsoutfit geen vast budget. Belangrijkste is dat je er top uitziet.” En Iris licht toe: “Ik ga altijd los bij een thema; wat het kost, dat kost het.” Ook Olav hanteert geen vast bedrag. “Ik hou van themafeesten, dus ik doe graag mee. Bij het aanschaffen van de kleding kijk ik wel of ik het normaal ook aan zou doen. Bij ‘gekke’ kleding, die ik niet vaker aan zou doen, ga ik tot 100 euro.”

Creatief zijn
Sommige gasten proberen vooral heel creatief te zijn als hun budget het niet toelaat om duurdere nieuwe kleding aan te schaffen. Inge: “Het is voor mij echt een sport om de outfit low budget te houden, maar er wel super uit te zien.” En dat geldt nog meer bij een bruiloft met een gek thema, vindt Clarissa: “Dan struin ik gewoon allerlei kringloopwinkels en markten af. En ik vul zo veel mogelijk aan met mijn eigen kleding.” Ook is voor sommige gasten de band met het bruidspaar doorslaggevend. Jorrit: “Ik vind dit eigenlijk het lastigste onderdeel; het hangt grotendeels af van de band die je met het bruidspaar hebt. 100 euro vind ik redelijk en bij mensen met wie ik heel close ben, is een hoger bedrag geen probleem.”

Tips van de experts
Weddingplanner Wiesje Hallewas:
  • “Denk als bruidspaar ook na of jullie keuzes financieel passen bij de groep mensen die jullie er het liefst bij hebben. Is dat namelijk niet het geval, dan loop je het risico dat ze zich vooral een decorstuk voelen.”
  • “Voor alles en iedereen geldt: met een goede communicatie valt of staat een hele hoop. Als je niemand iets opdringt, draagt dat alleen maar bij aan een supersfeer.”
Etiquette-expert Gonnie Klein Rouweler:
  • “Gasten, houd je altijd aan de dresscode! Het bruidspaar bespaart kosten noch moeite om er iets moois van te maken; houd je dan in ieder geval aan hun kledingwens. Het draagt ook echt bij aan de feestvreugde als iedereen volgens het kledingvoorschrift gekleed gaat.”
  • “Mocht je de financiële middelen niet hebben om een compleet nieuwe outfit te kopen dat bij het thema past, durf dan om hulp te vragen. Er is altijd wel iemand in je omgeving die je kan helpen een beetje creatief te zijn.”
Categorie:  planning & organisatie Tags: trouwen, bruiloft, huwelijk, geld, dresscode, plannen, organisatie, betalen, budget, dilemma, bruid, bruidegom, gasten
Gerelateerde inhoud
Inloggen
NL BA Bedankjes NL BA Essense