Mokume-gane: ringen met Japanse houtprint

De eeuwenoude Japanse smeedtechniek mokume-gane heeft zijn weg gevonden naar de trouwringen. Door verschillende edelmetalen samen te persen, te draaien en weer uit te rollen ontstaat een uniek patroon dat doet denken aan houtnerven. Perfect voor wie op zoek is naar trouwringen in botanische stijl.

‘Mokume’ betekent houtnerf en ‘gane’ betekent metaal. Deze metaalbewerking stamt uit Japan, waar eeuwen geleden zwaarden versierd werden met mokume-gane. Hoe rijker de eigenaar was, hoe kunstzinniger de versieringen en hoe duurder het gebruikte edelmetaal. Mokume-gane was in de vergetelheid geraakt, maar sinds het in Japan populair werd als kunstvorm, zien we het steeds vaker terugkomen.

Laagje op laagje
De edelsmid snijdt vierkantjes uit een dunne plaat goud, witgoud, zilver, roodgoud of welk edelmetaal hij dan ook wil gebruiken. Deze vierkantjes worden opgestapeld, waarbij de verschillende kleuren door elkaar komen te liggen. De plaatjes met het laagste smeltpunt worden daarbij tussen de hardere metalen geplaatst, zodat dit de lagen aan elkaar ‘plakt’. Met behulp van warmte en een pers worden de plaatjes tot één blok gevormd. Er komt geen druppeltje soldeersel aan te pas.

Organische patronen
Door deze techniek ontstaat een superharde samenstelling van edelmetalen. Het blokje wordt platgewalst in de vorm van een staafje, bewerkt met een frees, een beitel of een boor, soms gedraaid en weer platgewalst. Daardoor komen de verschillende kleuren edelmetalen naar de oppervlakte en ontstaat een uniek patroon. Dit patroon is heel organisch en doet denken aan houtnerven, golven of zelfs het noorderlicht.

Unieke trouwring
Het metalen staafje wordt uitgerold tot de edelsmid er een ring van kan buigen. Doordat het patroon over de hele lengte van het staafje verschillend is, zijn er nooit twee ringen met hetzelfde patroon. Zelfs jij en je partner zullen verschillen ontdekken in jullie ringen, hoewel de kleuren overeenkomen. Een mooie verwijzing naar jullie als stel: verschillend, maar toch samen één.

Check deze video om te zien hoe mokume-gane trouwringen worden gemaakt:

Categorie:  Trouwringen,  Nieuws Tags: bruid, bruidegom, trouwen, trouwringen, edelsmid, juwelier, trendy, mokume gane, japan, botanical
Gerelateerde inhoud
  • 10 manieren om jullie ringen te presenteren 10 manieren om jullie ringen te presenteren
  • Alles over fairtrade goud Alles over fairtrade goud
  • DIY: 3x ringen presenteren DIY: 3x ringen presenteren
Inloggen
NL SB Ed Nobel
NL SB Meister