Alles over gouden trouwringen 

Goud is hét edelmetaal voor trouwringen. Wist je bijvoorbeeld dat goud niet kan roesten, nooit vergaat en verkrijgbaar is in verschillende kleuren?

Alles over gouden trouwringen
Foto: Saint Maurice

Even een kort lesje goud 101, want wat is goud eigenlijk?

Goud is een van de weinige metalen dat zich een edelmetaal mag noemen. Dit zijn metalen die niet aangetast kunnen worden door zuur of oxidatie. Andere edelmetalen zijn zilver en platina. Goud is één van de meest zeldzame edelmetalen en wordt diep onder de grond gewonnen. Dit gebeurt veelal in Zuid-Afrika door middel van goudmijnen. Ook in de Verenigde Staten, Australië en onder andere Rusland wordt goud gewonnen.

Al eeuwenlang wordt het edelmetaal als waardevol gezien, zo werd het tot ongeveer halverwege de 20e eeuw nog gebruikt voor munten. Hoewel het hierdoor lijkt als of goud iets ‘recents’ is, is dat zeker niet het geval. Dit wordt vooral duidelijk wanneer we naar de Egyptenaren kijken. In ontdekte hiërogliefen (van ongeveer 2600 voor Christus) is al te zien dat zij goud als betaalmiddel gebruikten. Ook werd er in graftombe van Toetanchamon een enorme schat aan goud gevonden. Denk aan gouden voorwerpen, sieraden en natuurlijk het bekende gouden dodenmasker.

Het mag duidelijk zijn dat goud vrij kostbaar en daarnaast ook duurzaam is. Het vergaat nooit, roest niet en behoudt zijn glans; ideaal voor trouwringen (of gewoon gouden ringen in het algemeen).

Alles over gouden trouwringen
Foto: Breuning

Voor hoeveel karaat goud ga jij?

Puur goud is een zachte metaalsoort. Hoewel het een zwaar metaal is, is het in pure vorm niet hard genoeg. Door het te vermengen met andere metaalsoorten als zilver en koper, wordt het harder en is het geschikt voor het maken van trouwringen en andere sieraden. De verhouding goud en andere metaalsoorten heet een legering. In Nederland worden vier legeringen geaccepteerd als echt goud:

  • 14 karaat goud (585ste deel van 1000 is goud)
  • 18 karaat goud (750/1000)
  • 20 karaat goud (833/1000)
  • 22 karaat goud (916/1000)

Waarborgtekens van goud

Als je de binnenkant van gouden ringen goed bekijkt, zie je in ieder van de ringen kleine tekentjes staan. Alle gouden en platina ringen zijn voorzien van een keurteken (dat het edelmetaalgehalte aangeeft) en een verantwoordelijkheidsteken (dat aangeeft wie de maker of importeur is van de ring). Deze tekens zijn bij wet geregeld en beschermen de klant tegen bedrog. Juweliers hebben ook de optie de ring een kantooraanduidend teken (het waarborgkantoor waar de ring is gekeurd) en een jaarletter (jaar van keuring) te geven.

Je eigen gouden trouwringen ontwerpen

Een juwelier en een edelsmid zijn twee verschillende specialisten. Bij de juwelier vind je een collectie ringen van verschillende merken, die aangepast kunnen worden aan jullie wensen. Deze aanpassingen zullen dan minimaal zijn, maar uiteindelijk heb je wel een ring waar je helemaal tevreden mee bent. Je moet er namelijk nog de rest van je leven mee doen. Wil je echt vanaf 0 een eigen gouden ring ontwerpen? Dan ga je naar een edelsmid of goudsmid.

Wist je dat het ook mogelijk is oude gouden ringen of andere sieraden om te smelten en te gebruiken voor jullie trouwringen? Misschien heb je wel een gouden ring of een ander sieraad liggen met een hoge emotionele waarde, maar is het niet (meer) jouw stijl. Op deze manier kun je het toch verwerken en weer dragen.

Alles over gouden trouwringen
Foto: Saint Maurice

Roségoud, witgoud, geelgoud… HELP!

Puur goud is geel van kleur, dus hoe kan het dan dat roségoud en witgoud óók goud zijn? Eerder vertelden we al dat goud een legering nodig heeft om het steviger te maken, zodat het gebruikt kan worden om sieraden van te maken. Maar deze legering wordt ook gebruikt om de kleur te veranderen.

Als je voor het eerst witgoud ziet, denk je wellicht dat het zilver is, maar niets is minder waar. Oké, misschien toch wel een beetje, omdat metalen als zilver gebruikt worden in de legering. Echter zorgt dit dus nog niet voor een witte kleur. Het goud krijgt namelijk ze witte kleur door het toevoegen van palladium aan de legering.

Roodgoud (ook wel roségoud genoemd) ontstaat dan weer door de hoeveelheid koper in de legering te verhogen.

Alles over gouden trouwringen
Foto: Breuning

Met of zonder diamanten?

Je hebt niet alleen de keuze in verschillende kleuren goud voor het kiezen van jullie trouwringen, je kunt er ook nog over nadenken of je wél of geen diamanten wil. Veel mensen vinden de glinstering van een prachtig geslepen diamanten in de trouwring niet te weerstaan.

Diamanten zijn er in talloze vormen en maten, waarbij de vorm ook wel ‘slijpvorm’ genoemd wordt. De meest populaire slijpvorm is de briljant, een ronde diamant met een platte bovenkant die onderaan in een punt uitloopt. Daarnaast heb je ook nog de slijpvormen princess (vierkant), emeraude (langwerpig), druppel-, ovaal-, en hartvormig.