Alles over fairtrade goud

Je kunt kiezen voor fairtradebananen, -koffie en -chocolade en tegenwoordig heb je ook fairtradegoud! Dit goud wordt op een eerlijke, mens- en natuurvriendelijke manier gewonnen en verwerkt. Hoe mooi is het om daar je trouwringen van te laten maken?

1. Wat is fairtradegoud?
Max Havelaar besloot in 2012 dat goud eerlijker, veiliger en schoner gewonnen moest kunnen worden. Daarom werd het concept fairtradegoud in het leven geroepen. Er zijn inmiddels een aantal mijnen, onder andere in Peru, die voldoen aan de strenge eisen voor het productieproces en de zorg voor het mijnpersoneel.

2. Hoe kun je het herkennen?
Goudsmeden kunnen zich registeren om gebruik te mogen maken van fairtradegoud, maar ze kunnen ook licentiehouder worden. “Licentiehouders mogen in ieder sieraad een speciale fairtradestempel zetten, waarmee precies te traceren valt waar het goud vandaan komt”, vertelt  Cornelia Gruber-Ruesch van de Oostenrijkse trouwringenfabrikant Collection Ruesch. “Ons bedrijf heeft een eigen fairtradecode en als je die invoert, kun je zien dat het goud terug te volgen is naar de mijn in Peru waar het vandaan komt.” Zo zie je in de ringen van Ruesch duidelijk het fairtradestempel zitten.

3. Is fairtrade goud anders dan ‘gewoon’ goud?
“Het is iets duurder, maar niet buitensporig en je hebt er als edelsmid iets meer werk aan. Maar het is echt de moeite waard om met fairtradegoud te werken”, vertelt goudsmid Astrid Hut van Indiva, één van de eersten in Nederland met een fairtradelicentie. “De levensstandaard van de mijnwerkers is enorm verbeterd. Er zijn scholen voor de kinderen, die nu niet meer de mijn in hoeven, en de gezondheidszorg is verbeterd. Er wordt veilig gewerkt en rekening gehouden met het milieu. Ik vind het geweldig dat ik daaraan kan bijdragen.”

4. Waarom zou een bruidspaar kiezen voor trouwringen van fairtradegoud? 
“Ik vind dat een sieraad een absolute meerwaarde krijgt als het van fairtradegoud is gemaakt. En dat geldt met name voor trouwringen”, vertelt Jeroen Pasteuning, mede-eigenaar van MIO sieraden dat vanaf het begin een fairtradegoudlicentie heeft. “Het is iets duurder, maar wij merken dat bruidsparen bereid zijn het uit te geven, omdat ze het fijn vinden te weten dat het goud in hun trouwringen op een verantwoorde manier is gewonnen.
Categorie:  Trouwringen Tags: trouwen, bruiloft, huwelijk, trouwringen, goud, fairtrade, eerlijk, duurzaam
Gerelateerde inhoud
Inloggen
NL SB Ed Nobel
NL SB Meister