Taartenrecept: rozemarijncake met rode wijnsiroop

Wil je jullie gasten iets heel bijzonders voorschotelen? Kies dan deze taart. In de drie lagen cake wordt een vleugje rozemarijn meegebakken en ze worden overgoten met rode wijnsiroop. Bestrijk de buitenkant van de taart met crème, maar zorg dat de taart een beetje doorschemert. Versier met rode wijnsiroop, takjes rozemarijn, verse vijgen en onbespoten bloemen.

BENODIGDHEDEN
(VOOR 16 PERSONEN)

Voor de cakes:
 
  • 300 g zachte roomboter, op kamertemperatuur
  • 300 g fijne kristalsuiker
  • 6 eieren, op kamertemperatuur
  • ½ zakje bakpoeder (8 gram)
  • ½ theelepel zout
  • 300 g zelfrijzend bakmeel
  • 1 bakje rozemarijn

Voor de rodewijnsiroop:
  • 500 ml ride wijn
  • 300 g suiker

Voor de botercrème:
  • 100 g zachte roomboter
  • 600 g suikerbakkerspoeder (te bestellen via internet)
  • 300 g roomkaas naturel

Voor de garnering:
  • 4 verse vijgen
  • 4 takjes rozemarijn
  • 1/4 van de rodewijsiroop
  • evt. onbespoten bloemen (donkerrood, paars, groen)

Bakbenodigdheden:
  • 3 springvormen van 18 cm doorsnee
  • Bakpapier
  • Mixer
  • Spuitzak
  • Taartkarton van 18 cm doorsnede
  • Spatel
  • Satéprikker


Bereiding

  1. Maak de cakes het liefst een dag voor je de taart wil gaan maken. Verwarm de oven voor op 170 graden. Doe de roomboter in een kom met de suiker en mix met een mixer op een hoge snelheid tot een lichte en luchtige massa. Klop de eieren los en voeg ze beetje bij beetje toe aan het botermengsel. Wacht steeds met een nieuw ei toevoegen tot het vorige helemaal is opgenomen. Mix het bakpoeder, zout en zelfrijzend bakmeel er op een lage snelheid doorheen. Hak de rozemarijn fijn en roer deze als laatste door het beslag.

  2. Bekleed de bodem van de drie springvormen met bakpapier en vet de randen in met boter. Verdeel het beslag over de vormen. Bak de cakes in het midden van de oven in 25-35 minuten gaar. Check met een satéprikker de gaarheid; komt de prikker er schoon en droog uit? Dan zijn de cakes gaar.

  3. Zet terwijl de cakes in de oven staan de wijn met de suiker op. Laat op middelhoog vuur inkoken tot het gaat bubbelen. Neem de cakes uit de oven en laat 5 minuten afkoelen. Als de bovenkanten bol staan, druk ze dan een beetje plat met een theedoek. Prik gaatjes in de cakes met een satéprikker en schenk op elke cake 1/4e van de wijnsiroop. Bewaar het laatste deel voor de garnering. Laat de cakes helemaal afkoelen, pak ze in met plasticfolie en doe ze in de vriezer tot de volgende dag.

  4. Begin de volgende dag aan de crème. Zeef de suikerbakkerspoeder boven een kom en snijd de zachte boter in blokjes. Mix met een mixer de boter en suiker tot een korrelige massa. Leg een theedoek over de mixer en kom om het stuiven van de suiker tegen te houden. Voeg de roomkaas toe en mix op hoge snelheid vijf minuten tot een gladde en luchtige crème.

  5. Doe de crème in een spuitzak en knip er een puntje af. Spuit een toefje crème op het draaiplateau en leg hier het taartkarton op. Spuit er nog een laagje crème op. Haal de cakes uit de vriezer en leg de eerste erop. Spuit een laag van 1,5 cm (ongeveer een kwart van de totale hoeveelheid) crème op de cake en leg de volgende cake erop, druk licht aan. Herhaal de laag crème en leg de 3e cake erop, druk weer aan en eindig met een laag crème. Spuit de rest van de crème her en der op de zijkant van de cake. Vul eventuele gaten. Zorg dat de cakes recht op elkaar staan. Strijk de bovenkant van de cake al draaiend glad met een spatel, schraap wat je teveel hebt af in een kom. Haal je spatel voorzichtig langs de zijkanten van de stapel cakes. Smeer de crème uit rond de cake en schraap dan het teveel eraf; het is de bedoeling dat de cake doorschemert. Wil je weten hoe je dit doet? Youtube staat vol icing filmpjes, zeker het kijken waard!

  6. Beschenk de cake als deze helemaal strak is met de rest van de (afgekoelde) rode wijnsiroop, laat het her en der over de randen lopen. Versier de bovenkant van de cake met de rozemarijn en verse vijgen. Voeg eventueel onbespoten bloemen toe.

  7. Bewaar de cake tot gebruik in de koelkast. Hij kan zo zeker nog een dag bewaard worden.

Met dank aan
FOTO’S Carola Doornbos Fotografie
FOODSTYLING & TAARTEN  Marie-Sophie Wigbers
PAPETERIE Simply Fly DesignM-Digital DesignsMaaike Krijtenburg 
Categorie:  Facebook,  Facebook Tags: Bruidstaart, taart, gebak, DIY, doe-het-zelf, bakken, zelf bakken, taarten, zomerfruit, fruit, meringue, patisserie, bruiloft, trouwen, huwelijk, trouw, feest
Gerelateerde inhoud
Inloggen