Taartenrecept: salted caramel chocolatecake

Wij. Houden. Van. Chocola! Als jij ook in deze categorie valt, dan wil je ongetwijfeld deze overheerlijke chocoladetaart proberen te bakken. De taart is samengesteld uit laagjes cake, karamel met zeezout en crème. Bestrijk de buitenkant van de taart met karamel en versier hem met nootjes en eventueel onbespoten bloemen. Ontdek hier het recept!


BENODIGDHEDEN
(VOOR 16 PERSONEN)

Voor de cakes:
  • 200 g zachte roomboter
  • 500 g fijne kristalsuiker
  • 4 eieren
  • 100 g cacao
  • 1 tl bakpoeder (8 gram)
  • 1 tl baking soda
  • 325 g bloem
  • 325 ml melk

Voor de karamel:
  • 1 blik gecondenseerde melk
  • 1 tl grof zeezout

Voor de crème:
  • 100 g zachte roomboter
  • 600 g suikerbakkerspoeder (te bestellen via internet)
  • 100 g cacaopoeder
  • 300 g roomkaas naturel

Voor de garnering:
  • 2 zakjes chocoladeglazuur
  • verschillende soorten noten
  • Onbespoten bloemen

Bakbenodigdheden:
  • 3 springvormen van 18 cm doorsnee
  • Bakpapier
  • Mixer
  • Spuitzak
  • Taartkarton van 18 cm doorsnede
  • Spatel
  • Steelpan
  • Draaiplateau (hoeft niet per se maar is wel handig)
  • Satéprikker


Bereiding

  1. Maak de cakes het liefst een dag voor je de taart wil gaan maken. Verwarm de oven voor op 170 graden. Zet voor de karamel een pan op met ruim water. Leg hierin het blik gecondenseerde melk en breng aan de kook. Kook twee uur lang op laag vuur, zet dan het vuur uit en laat het blik in de pan afkoelen.

  2. Doe de roomboter in een kom met suiker en mix met een mixer op een hoge snelheid tot een lichte en luchtige massa. Klop de eieren los en voeg ze beetje bij beetje toe aan het botermengsel. Wacht steeds met een nieuw ei toevoegen tot het vorige helemaal is opgenomen. Roer de cacao, het bakpoeder en de baking soda door elkaar en voeg toe. Voeg vervolgens de bloem en melk in delen toe tot alles erbij zit.

  3. Bekleed de bodem van de drie springvormen met bakpapier en vet de randen in met boter. Verdeel het beslag over de vormen. Bak de cakes in het midden van de oven in 25-35 minuten gaar. Check met een satéprikker de gaarheid; komt de prikker er schoon en droog uit? Dan zijn de cakes gaar.

  4. Neem de cakes uit de oven en laat 5 minuten afkoelen. Haal dan de vorm eraf. Laat de cakes helemaal afkoelen, snijd de bovenkant recht, pak ze in met plasticfolie en doe ze in de vriezer tot de volgende dag.

  5. Begin de volgende dag aan de crème. Zeef de suikerbakkerspoeder boven een kom en snijd de zachte boter in blokjes. Mix met een mixer de boter en suiker tot een korrelige massa. Leg een theedoek over de mixer en kom om het stuiven van de suiker tegen te houden. Voeg de cacao en de roomkaas toe en mix op hoge snelheid vijf minuten tot een gladde en luchtige crème.

  6. Doe de crème in een spuitzak en knip er een puntje af. Spuit een toefje crème op het draaiplateau en leg hier het taartkarton op. Spuit er nog een toefje crème op. Haal de cakes uit de vriezer en leg de eerste erop. Verdeel 1/3e van de karamel uit het blik erover en bestrooi met zout. Spuit een laag van 1 cm (ongeveer een vijfde van de totale hoeveelheid) crème op de cake en leg de volgende cake erop, druk licht aan. Herhaal de laagjes karamel, zout en crème en leg de 3e cake erop, druk weer aan en eindig met een laag crème. Spuit de rest van de crème om de zijkant van de cake. Vul eventuele gaten. Zorg dat de cakes recht op elkaar staan. Strijk de bovenkant van de cake al draaiend glad met een spatel, schraap wat je teveel hebt af in een kom. Haal je spatel voorzichtig langs de zijkanten van de stapel cakes. Smeer de crème uit rond de cake, maak dan een streepjespatroon door je spatel langzaam van onder naar boven te bewegen terwijl je het plateau draait. Wil je weten hoe je dit doet? Youtube staat vol icing filmpjes, zeker het kijken waard!

  7. Warm twee zakjes chocoladeglazuur op en roer ze los in een schaaltje. Verdeel de glazuur over de bovenkant van de taart, laat het er langs de zijkanten overheen lopen. Versier de cake met de rest van de karamel, nootjes en eventueel onbespoten bloemen.

  8. Bewaar de cake tot gebruik in de koelkast. Hij kan zo zeker nog een dag bewaard worden.

Met dank aan
FOTO’S Carola Doornbos Fotografie
FOODSTYLING & TAARTEN  Marie-Sophie Wigbers
PAPETERIE Simply Fly DesignM-Digital DesignsMaaike Krijtenburg 
Categorie:  Facebook,  Facebook Tags: Bruidstaart, taart, gebak, DIY, doe-het-zelf, bakken, zelf bakken, taarten, zomerfruit, fruit, meringue, patisserie, bruiloft, trouwen, huwelijk, trouw, feest
Gerelateerde inhoud
Inloggen