Trouwen in het buitenland? Dit moet je weten!

Gegarandeerd zon op je trouwdag, een moeiteloze overgang naar je huwelijksreis én spectaculaire bruidsfoto’s: het zijn een paar van de voordelen van trouwen in het buitenland. Maar als jullie je jawoord over de grens willen geven, is er wel het één en ander waar je rekening mee dient te houden. Wij zetten een aantal essentiële zaken voor je op een rij.

Wordt het een prachtig historisch kasteeltje in Frankrijk, een romantische wijngaard in Italië, een zonovergoten bruiloft op een tropisch strand of een trendy citywedding in New York? De wereld ligt aan jullie voeten als je in het buitenland wilt gaan trouwen en daarom is de eerste belangrijkste beslissing die jullie zullen nemen waarschijnlijk waar jullie gaan trouwen.

Regels
Voor ieder land gelden er andere regels wat betreft trouwen. Zo mag je in Frankrijk alleen wettelijk trouwen als jij of je aanstaande in Frankrijk geboren zijn of daar werken. Is dat niet het geval? Dan is alleen een ceremonieel huwelijk mogelijk en vindt het wettelijk huwelijk plaats in Nederland. Daarom is het handig om contact op te nemen met de instantie die het huwelijk afsluit of de Nederlandse ambassade in dat land.

Benodigdheden
Laat je goed informeren aan welke voorwaarden jullie moeten voldoen en welke documenten jullie nodig hebben. Soms is een verklaring van huwelijksbevoegdheid van je eigen gemeente verplicht. In dit document staat dat je op dit moment niet getrouwd bent en dat jij en je aanstaande volgens de Nederlandse wet met elkaar mogen trouwen.

Extra tijd
De gemiddelde organisatieperiode voor een bruiloft in Nederland is twaalf maanden. Reken zo’n drie maanden extra voor het plannen van een bruiloft in het buitenland. Maar je kunt ook hulp inroepen! Er zijn veel weddingplanners actief die gespecialiseerd zijn in trouwen in het buitenland. Zij weten veel over het land van jullie keuze en hebben allerlei handige contacten! Ook zijn er reisbureaus die beschikken over een agent die jullie kan helpen om je bruiloft in het buitenland te organiseren.

Kosten
Natuurlijk is het belangrijk om na te denken over de kosten. Ga er vanuit dat je een aantal keer naar je locatie moet vliegen om wat zaken te regelen. Denk bijvoorbeeld aan het bezoeken van de locaties, afspraken met leveranciers en het uitproberen van restaurants. Natuurlijk kun je het merendeel prima vanuit Nederland regelen, maar sommige dingen kun je het best persoonlijk afhandelen. Een bruiloft in het buitenland hoeft niet duurder te zijn dan een huwelijk in Nederland. Voor ieder budget is er een bruiloft mogelijk, dus laat je creativiteit de vrije loop!

Gasten
Ook een goed punt om over na te denken: de gasten. Wie betaalt hun reis naar jullie locatie over de grens? Als jullie niet voor iedereen kunnen betalen, kun je jullie gasten vragen zelf hun reis te bekostigen. Houd er in dat geval rekening mee dat sommige gasten kunnen afzeggen vanwege de kosten of de afstand. Wil je bepaalde gasten er écht bijhebben, kijk dan of jullie budget het toelaat om hun reis te betalen.

Registratie
Nadat jullie in het buitenland getrouwd zijn, moet je jullie huwelijk wel in Nederland bij je gemeente laten registreren. Pas dan is jullie huwelijk ook in Nederland geldig. 

Meer informatie
Neem ook een kijkje op deze pagina van de Rijksoverheid voor meer informatie over trouwen in het buitenland.
Categorie:  Trouwen buitenland,  planning & organisatie Tags: trouwen, buitenland, over, de, grens, huwelijk, wedding, feest
Inloggen