© Kim van den Broek/Syd Horster

Wie nodig je uit? Tips voor de gastenlijst

Het is misschien wel een van de grootste struikelblokken tijdens het plannen van jullie trouwdag: de gastenlijst. Wat is done en not done? We spraken erover met weddingplanner Frederiek Klop

Hebben jullie moeite met het vaststellen van de gastenlijst? No worries, jullie zijn zeker niet de enigen. “Het stoeien met de gastenlijst komt vaak aan de orde tijdens gesprekken met bruidsparen”, vertelt weddingplanner Frederiek Klop die ruim zeven jaar verschillende bruiloften met uiteenlopende gastenaantallen organiseert. “Ik denk dat wel negen op de tien bruidsparen het lastig vindt om te bepalen wie er wel en vooral níét komt.”

De struikelblokken
Niemand voor het hoofd willen stoten: dat is vaak de reden waarom de gastenlijst een dingetje is. Dat beaamt ook Frederiek: “Of het nu gaat om familieleden, partners van familie en vrienden, collega’s, wel of geen kinderen: bruidsparen vinden het vaak gek om iemand ‘weg te moeten sturen’. De ene tante wel en de andere niet: dat kun je toch niet maken? Of een collega niet uitnodigen die jou wél op zijn of haar feest vroeg.” Met als gevolg dat bruidsparen tegen hun zin in een receptie organiseren of het gastenaantal groter maken om de dag te vieren met mensen die ze amper tot nooit zien. 

Júllie feestje
En dat is zonde volgens de weddingplanner, want het is ten slotte júllie dag. “Mijn tip: bedenk eerst hoe jullie ideale bruiloft eruitziet, ook qua dagindeling, en schrijf dan op met wie je elk onderdeel graag viert. Met welke personen uit jullie leven wil je later terugkijken op deze bijzondere herinnering? En als dat betekent dat je niet de complete familie, partners van óf de complete bedrijfsafdeling erbij hebt, dan is dat helemaal oké.” Net zoals het oké is om iemand niet uit te nodigen die jou wel een uitnodiging stuurde, of geen kids uit te nodigen terwijl die van jullie er wel bij zijn.”

Tactvol
En hoe maak je dat het beste kenbaar bij familie of vrienden met bepaalde verwachtingen? “Wees gewoon open en maak het bespreekbaar”, aldus de weddingplanner. “Maar in plaats van te vertellen wie je er niet bij wilt hebben, zeg je: we willen onze dag graag delen met deze personen. Zo houd je het positief. Het kan daarnaast ook goed helpen als een weddingplanner, ceremoniemeester of ander neutraal persoon het vertelt.” En wat als gevoeligheden rondom de gastenlijst onverhoopt kunnen leiden tot een familieruzie? “Kom dan gerust tot een compromis, als dat voor jullie beter voelt en je alsnog dicht bij je wensen kunt blijven”, aldus Frederiek. “Jullie trouwdag moet wel een feestje blijven.”
Categorie:  planning & organisatie,  Bruidsgasten Tags: trouwen, gastenlijst voor bruiloft, gastenlijst maken, gastenlijst, bruiloftsgasten, huwelijk, bruid, bruidegom, familie
Gerelateerde inhoud
Inloggen